קודם כל, מזל טוב. אם הגעתם לכאן כנראה שהחלטתם לבדוק איך להשקיע בביטקוין.
מסביבי יש אנשים שהשקיעו בביטקויין ועשו רווח נאה, למרות שבאופן אישי אני השתעשעתי עם העניין הזה רק מזמן ורק בסכומים קטנים יחסית.
שלא תבינו אותי לא נכון – זה עדיין נחשב מסוכן, אבל בנתיים, מי שהשקיע וקנה לעצמו ביטקוין על פי רוב עשה רווח.
אין לדעת מתי זה ישתנה, ואם זה בכלל ישתנה אי פעם. לא רק מסוכן, זה גם עולה לא מעט. בכל דרך שבה תרצו לקנות ביטקוין – יש עמלות לא מבוטלות בכלל. רוצים שיהיו לכם ביטקוין בלי עמלות בכלל? קצת על זה בהמשך.
כשאתם קונים ביטקוין, זה גם ממש לא כמו לקנות מטבע אחר. מכיוון שמדובר במטבע קריפטוגרפי, מטבע דיגיטלי וירטואלי, זה לא פשוט וישיר כמו לקנות דולר או יורו.
אם זה היה פשוט באותה מידה, כנראה שלא הייתם מגיעים לכתבה בנוגע לאיך קונים את הביטקוין, הייתם פשוט יודעים באופן טבעי איך ומתקדמים לכיוון הרכישה. אני אנסה לסדר לכם קצת את העניינים ולתת לכם את כל המידע.
חלפן ביטקוין, כמו צ'יינג'
זוהי הדרך הישירה והברורה יותר לביצוע רכישה של ביטקוין – פשוט להמיר מטבע (בדרך כלל פיזי – שקל, דולר, יורו וכדומה) בביטקוין ולקבל את הכסף. אפשר גם להמיר מטבע לא פיזי אלא דיגיטלי בביטקוין אצל חלפן הביטקוין שמולו אתם עושים את העסקה. איך מקבלים את הכסף? הרי הוא וירטואלי… שאלה מעולה.
במידה וגובה העסקה מעל 50,000 שקלים, אתם תצטרכו לחתום על מסמכים שבהם אתם מצהירים שאינכם מלבינים הון שחור ולשגרם לרשות שוק ההון.
איך מקבלים מטבע דיגיטלי מהחלפן?
אתם לא מקבלים מהחלפן את הביטקוין פיזית לארנק שלכם, כי אתם מקבלים אותו לארנק דיגיטלי, שזוהי למעשה תוכנה שהיא כמו ארנק פיזי – מחזיקה את הביטקוין שלכם.
יש אפליקציות סלולריות שהן ארנק דיגיטלי לביטקוין, יש תוכנות למחשב שהן ארנק דיגיטלי לביטקוין, ויש גם ארנקים פיזיים חומרתיים ששומרים על הביטקוין שלכם, הם נחשבים הכי בטוחים וכמובן עולים יותר מארנק דיגיטלי. כשאתם פותחים את הארנק הפיזי לביטקוין שלכם, אתם לא תמצאו שם מטבעות או שטרות. מדובר במתקן אלקטרוני קטן ופשוט עם מסך פשוט, שיודע להטען בביטקוין או לשחרר ביטקוין ממנו.
בין האפשרויות יש לכם אפליקציות לסלולר כמו Bread, mycelium ודומיהם, וארנקים פיזיים חומרתיים כמו Trezor או Ledger (את כל אלו תמצאו בקלות דרך גוגל אם רק תקלידו את שמם במנוע החיפוש).
הארנקים הדיגיטלים עולים מעט, והארנקים הפיזים החומרתיים עולים סביב ה-100$ לפני משלוח בהתאם לכמה משוכלל ובעל יכולות הארנק שתקנו.
הארנק שלכם מאובטח באמצעות "סיד" – אלו הן כמה מילים שיעזרו לכם בשיחזור סיסמא במידה ותצטרכו ותתקעו ללא גישה לכסף שלכם.
את הסיד חשוב מאוד שתשמרו במקום בטוח ומוכר, אם תתקעו מחוץ לארנק שלכם ללא הדיס – אתם בצרות – הלך הכסף. לפעמים מדובר בהרבה מאוד כסף.
אחרי שיש ברשותכם ארנק, אתם צריכים להרשם באתר BitsOfGold (יש כמה כאלו ברשת, כולל אחד בעברית), ליצור חשבון וזה כולל העלאת תמונה של תעודת הזהות שלכם. תוך כמה ימים החשבון שלכם יאושר.
לפי איזה שער אני מקבל את הביטקוין?
כפי שידוע לכם, או שאולי לא, השער של הביטקוין הוא מאוד הפכפך ותנודתי, זה לא בדיוק מתנהג כמו הדולר.
הביטקוין יכול לשנות משמעותית את שערו גם על בסיס שעתי ואפילו תת-שעתי, ובעוד שחלפן יתן לכם לרכוש דולרים (או כל מטבע פיזי אחר) לפי השער באותו היום, שער הביטקוין נקבע לפי שער הביטקוין בשעה העגולה שסמוכה למועד הגעת הכסף לחשבון. זה אומר שמרגע שאתם מבקשים את הכסף, ועד שנקבע השער – יכול להיות פער זמן שיגרום לשינוי משמעותי בשער הביטקוין.
ביקשתם מחלפן 0.5 ביטקוין לדוגמא, הכסף הגיע לחשבון שלכם בשעה 15:31, שער הביטקוין שיקבע כמה אתם צריכים לשלם הוא שער הביטקוין כחצי שעה לאחר מכן, בשעה 16:00. השער בכל מקרה לא משתנה בסופי שבוע.
למה זה חשוב וקריטי? כי מערכות התוכנה של הביטקוין עובדות לאט.
יש עומס רב, ומרגע שהחלפן מבקש להעביר לכם את הכסף עד שהוא מגיע אליכם יכולים לעבור גם 3-4 ימים בהתאם לעומס באותו זמן – שזה המון זמן לביטקוין לשנות את ערכו לא מעט.
בנוסף, כמובן שיש גם עמלות מסביב – לחלפן, ולשירות ביטס אוף גולד שמספק לכם חשבון ביטקוין. דרך ביטס אוף גולד אתם יכולים גם להעביר את הכסף שקיבלתם לאחרים.
על אף העמלות והזמן הרב שההעברה לוקחת, אנשים רבים משתמשים בחלפני ביטקוין מאחר ומדובר בגופים לאספקת ביטקוין שנמצאים בארץ, ניתן לגשת אליהם ולפגוש אותם בכל בעיה או עניין, והתהליך הוא יחסית לא מורכב ביחס לאפשרויות אחרות לרכישת ביטקוין.
בורסה
לביטקוין, ממש כמו מטבע פיזי מכל סוג שהוא, יש בורסה שבה יש זירת מסחר במטבע הביטקוין. ממש כמו מטבע פיזי יש בורסה מקומית ובורסה בינלאומית.
בורסה מקומית
שם הבורסה המקומית השולטת בישראל היא Bit2c. כל מה שאתם צריכים לעשות כדי לסחור בביטקוין באמצעותה זה ליצור חשבון באתר של Bit2c, ולהכניס כסף לחשבון החדש שיצרתם.
אתם לא מסתבכים עם ארנק כמו מול חלפן, מאחר ובמסגרת החשבון שלכם באתר של Bit2c יש לכם ארנק (דיגיטלי, לא פיזי חומרתי) מובנה בתוך החשבון שלכם. מנקודה זו, המסחר דרך Bit2c נראה דומה מאוד ומתופעל דומה מאוד למסחר בכל בורסה אחרת, לאלו מכם שסוחרים בבורסה – אתם תהיו על קרקע מוכרת בנקודה הזו. פשוט קונים ביטקוין מסוחרים ומתנהלים בבורסה כמו שאתם רגילים.
היתרונות מול חלפן ביטקוין הם רבים – אתם שולטים בצורה טובה הרבה יותר בשער הרכישה מאחר והכסף עובר במקום מיידית, וגם העמלות נמוכות יותר משמעותית.
העמלות הן 0.5% מכל פעולת קניה או מכירה בבורסה, וכאשר תרצו למשוך את הכסף לחשבון הבנק שלכם ולהפוך אותו מוירטואלי לפיזי שוב, תשלמו 60 שקלים נוספים.
סך הכל – סביר מאוד. כמובן שלצד כל המהירות והעלות הנמוכה יותר, אתם עדיין צריכים להיות בעלי ידע והבנה במסחר בבורסה. חלפן ביטקוין זה "לכל אחד", בעוד שמסחר בבורסה הוא נחלתם של סוחרים בבורסה שמתעניינים בזה, מבינים בזה, ורוצים להיכנס לתוך כל הסיפור הזה.
בורסה בינלאומית
באופן כללי, מדובר באפשרות דומה מאוד לבורסה המקומית, עם כמה הבדלים. ראשית, הליכי הרישום מורכבים יותר, ודורשים אימות ארוך יותר וקפדני יותר, רק הרישום ואימות הזהות שלכם יכול לקחת כ-48 שעות. שנית, העמלות עשויות להיות מאוד נמוכות בהתאם לגובה העסקה שאתם עושים ונתונים נוספים, שזה כמובן יתרון רציני.
הבעיה היא שלצד העמלות הנמוכות אתם מתעסקים עם העברה של כספים לחשבון הבורסה שלכם בחו"ל ומחו"ל לחשבון שלכם בארץ – זה מסורבל, יקר, ויש גם עמלות המרת מט"ח.
זה הופך את זה כדאי בעיקר עבור אלו שרצים למרחקים ארוכים, ולא "נכנסים ויוצאים" ומשלמים כל פעם מחדש עמלות על העברה של כספים מהארץ לחו"ל והמרות מט"ח. הבורסה הבינלאומית הידועה והמוכרת ביותר היא cex.io.
קניה של ביטקוין מבנאדם פרטי
זוהי דרך יחסית מקבילה לחלפן ביטקוין, רק במקום להתעסק עם חלפן שמתעסק בזה כפרנסה והוא גוף מסחרי, אתם מתעסקים מול מישהו, אדם ממש כמוכם, שיש לו ביטקוינים שהוא מעוניין להיפטר מהם.
מי שמעוניין להיפטר מביטקוין, מציע אותם למכירה בדרך כלל לכל דורש במחיר שער הביטקוין הנוכחי, ללא עמלות או תוספות. אלו בדרך כלל אנשים שהשקיעו בביטקוין, עשו רווח (או הפסד), ומעוניינים להמיר בחזרה את הביטקוין שלהם לשקלים, את כל מה שיש להם ולפרוש מסצינת המטבעות הדיגיטלים, או רק חלק ממה שיש להם כדי למזער סיכונים. כמובן, שבדרך כלל משלמים במזומן. איך מוצאים מישהו כזה? מחפשים ברשת. יש ברשתות החברתיות קבוצות ייעודיות שיש בהן גם מוכרנים של ביטקוין – אנשים שמחפשים להיפטר מהביטקוין שלהם, ואנשים שמחפשים לקנות ביטקוין.
זה קל, זה פשוט, זה ללא עמלות וזו ההמרה משקלים לביטקוין הכי משתלמת וכדאית שיש.
הבעיה מתחילה כשאתם רוצים לקנות, ולא מוצאים מישהו שמוכר את הכמות שאתם מחפשים (לא כולם מעוניינים למכור סכום חלקי ונמוך יותר מהצעתם הראשונית, ואם אתם רוצים ואין לו את הכמות שאתם מעוניינים כמובן שהוא לא יכול למכור לכם). זו גם השיטה הכי מסוכנת לרכישת ביטקוינים, מאחר ואנשים פרטיים הם לא גופים מסחריים רשמיים, והם עלולים לרמות אתכם.
זה אפשרי, באמצעות כל מיני שיטות ומניפולציות, לגרום לכם להאמין שקיבלתם ביטקוין כאשר לא קיבלתם, ואתם, אם אינכם בקיאים ומודעים לסכנה, שולחים כסף לאדם שלא החזיר לכם תמורה מעולם ולא מתכוון להחזיר לכם תמורה לעולם.
הכי בטוח ומשתלם – לא לקנות ביטקוין, אלא ליצור ביטקוין
האופציה שתמיד הכי אהבתי והכי סיקרנה אותי היא לא קניה של ביטקוין, אלא השקעה בביטקוין בדרך אחרת – יצירת ביטקוין באמצעות "כריית" ביטקוין. אתן פירוט פשוט לגבי התהליך עצמו.
נניח שאתם פקידים בבנק, זו העבודה שלכם. אתם קמים כל יום בבוקר, הולכים לבנק, משרתים לקוחות, ובסוף החודש מקבלים על כך כסף – השכר שלכם.
החלפתם זמן, השקעה ומאמץ מצידכם בתשלום, בכסף. מה קורה כאשר הכסף הוא דיגיטלי ווירטואלי? גם ההשקעה והמאמץ הם דיגיטליים ווירטואליים.
אתם נותנים למחשב שלכם "לכרות" ביטקוין (כמו כרייה של פחם, זה המונח), בפועל – הוא מפענח ומפצח הצפנות מאוד מורכבות – ויוצר ביטקוין.
כמו הדפסה של שטרות בבנק, רק שאתם חלק מהתהליך ובעבור כח העיבוד שאתם תורמים לתהליך, הביטקוין שנוצר הוא שלכם. זה מונח שקשה מאוד לתפיסה למי שלא מתעסק עם מטבעות קריפטוגרפיים, אני יודע, ולכן אני מנסה לעשות הקבלות לכסף ממשי פיזי בכל הזדמנות שאפשר.
זה מאוד איטי, וכמובן שיש לכם עלויות של חשמל, המחשב עובד קשה. ככל שהמחשב שברשותכם יהיה מהיר יותר, ככה הוא יכרה ביטקוינים מהר יותר, ותעשו יותר כסף.
אנשים שמתמצאים בזה ומבינים בזה ממש מבצעים כל מיני מניפולציות על המחשב הכורה (כמו לדוגמא – הפניית כח העיבוד לכרטיס המסך במקום מעבד המחשב) כדי להגביר את מהירות הכריה.
היתרונות בשיטה הזו הם רבים – אין סיכון כספי בכלל – גם אם ערך הביטקוין נופל פתאום – לא איבדתם כסף אלא פשוט הרווחתם פחות, אתם מייצרים את הביטקוין שלכם בעצמכם.
זו שיטה מורכבת ומסובכת, במיוחד אם אתם רוצים שהכריה תהיה אופטימלית, אתם צריכים לעשות שינויים במחשב שלכם (וברוב המקרים, כדאי מאוד לקנות מחשב חדש, מהיר, יקר ויוקרתי, מוקדש למטרה), וצריכים להיות ממש מביני עניין (או לשכור את שירותיו של מישהו אחר שמבין עניין בזה, תמורת שכר טירחה או עמלה באחוזים מהכסף שנכרה).
ההשקעה הכספית שלכם היא רק בקניית מחשב חדש (אם קניתם מחשב חדש לטובת העניין), שכר טירחה למישהו שמבין ומתמצא בזה כדי שיגרום להכל לרוץ, ועלויות החשמל עקב פעולתו המאומצת של המחשב.
יש כאלו שהולכים על זה בגדול ומשקיעים קצת יותר – קונים מספר מחשבים עוצמתיים וחזקים ומקימים מעבדת כריה שבה מספר מחשבים עובדים ביחד לכריית ביטקוין.
באיזו שיטת קניה לבחור?
זו שאלה מורכבת מאוד. יש שיטות נוחות יותר ויש כאלו שפחות, אבל העלויות הן בדרך כלל נמוכות יותר דווקא בשיטות הפחות נוחות. זה גם תלוי מאוד בהיקף העסקה שאתם עושים, כמה זמן אתם רוצים להשקיע והאם אתם קונים ביטקוין באופן תדיר ומנהלים את ההשקעה שלכם באופן מתמשך, או מחפשים לרכוש ולשכוח מזה לכמה חודשים טובים לפחות.
ומה אומר החוק?
החוק, מאז לידתו של הביטקוין ועד היום, עומד קפוא אל מול כל השוק הזה והתופעה שנוצרה. אין שום מניעה בחוק וזו גם לא עבירה לרכוש ביטקוין, או שיהיו ברשותכם ביטקוינים. לעומת זאת, אם אתם מגיעים לבנק ומבקשים להוציא 50,000 שקלים במזומן (גם אם זה כסף שלכם, בזכות בחשבון) לטובת השקעה בביטקוין, צפויות לכם צרות.
הבנק לא יראה זאת בעין יפה. מבחינת המדינה או יותר נכון, רשות המיסים, כפי שהיא הגדירה זו בפעם הראשונה מאז לידתו של הביטקוין רק לפני שנתיים בלבד, ב-2018: הביטקוין אינו נחשב למטבע מבחינת המדינה, הממשלה או הבנקים, ולכן על הרווחים שלכם מביטקוין ומכירתו יש לשלם מס רווחי הון, זהו, המדינה הגדירה רק בשורה אחת, בכמה מילים, את חובת המיסוי על הביטקוין, בצורה הכי פשוטה ותמציתית שיש, מאחר והיא לא רואה בו כמטבע.
כמה מס? איך מדווחים? לא ברור. בעצם, המדינה אומרת "תשמעו, אנחנו לא אוהבים את זה, ואם אתם עושים מזה כסף אתם צריכים להפריש לנו מס", אבל חוקים, תקנות או כללים החלטיים ברורים ומובנים – אין. יש, בגדול, פירוט מטעם רשות המיסים לגבי המיסוי המדוייק, אבל המצב בפועל בשטח שונה מאוד, ואין כמעט אכיפה, כך שבנתיים, מעמדו של הביטקוין, המיסוי וההכרות של המדינה בו תלוים באויר.
לסיכום
כדי להחזיק בביטקוין אתם זקוקים לארנק דיגיטלי, אפליקציית סלולרי או מחשב, או ארנק חומרה פיזי, שיחזיק עבורכם את הכסף ויאבטח אותו. בנוסף, תצטרכו חשבון ביטקוין מאומת בו אתם מזוהים באתר BitsOfGold.
אם אתם רוצים להשקיע בביטקוין, אתם יכולים להחליף מטבע פיזי בביטקוין באמצעות חלפן ביטקוין, אתם יכולים לסחור בביטקוין בבורסות בארץ ובאופן בינלאומי, אתם יכולים לרכוש ביטקוין מאדם פרטי שיש ברשותו ורוצה להפטר ממנו, ואתם גם יכולים פשוט ליצור את הביטקוין שלכם בעצמכם באמצעות כריית ביטקוין.
חלק מהדרכים האלו נוחות יותר, חלק פחות, בחלק יש השהיה ממועד ביצוע הפעולה עד לקבלת הכסף, בחלק זה יותר מיידי, בחלק יש עמלות נמוכות ובחלק גבוהות, וחלק בטוחות קצת יותר מאחרות. שיקלו היטב לפני שאתם בוחרים איך לפי גודל ההשקעה, ההעדפות שלכם, והאם אתם משקיעים רציניים על בסיס קבוע או כאלו שרוצים לקנות ולשכוח מזה, ולמכור רק בעוד זמן רב.
מבחינה חוקית, אתם לא עוברים על החוק ואין באחזקה או סחר בביטקוין עבירה, אבל המדינה, רשויות המס והבנקים לא אוהבים את זה בכלל, בלשון המעטה, ולא מכירים בביטקוין כמטבע.