אצל רוב האנשים במדינת ישראל, העבודה היא חלק ניכר מהחיים. קמים בבוקר, ממהרים בטירוף עד שמגיעים למשרד, מתחילים לעבוד ולתקתק עניינים כדי להספיק כמה שיותר. לקראת שעות הערב יוצאים החוצה, אם יש לכם מזל אתם מספיקים לגנוב קצת שעות אור, נוסעים בחזרה הביתה וככה ממשיכים. בסוף החודש המשכורת נכנסת ואז אפשר להתגלגל בחשבון ולהתקדם הלאה. בטח כשמדברים איתכם על השקעות בבורסה, קניית מניות או איגרות חוב ושוק ההון אתם צוחקים ואומרים שאין לכם זמן להשקיע בתחום. בדיוק בשבילכם נולדו מוצרים כמו קרנות נאמנות או קופות גמל. מישהו שעושה בשבילכם את העבודה ואתם רק צריכים להפריש לו חלק מהכסף. נשמע מעולה, לא? הנה כמה דברים שחשוב שתכירו בנושא.
קרנות נאמנות – המידע שחסר לכם
מתחילים להכיר את האפשרויות
אם מחפשים, ככל הנראה לא תמצאו הרבה אנשים שמבצעים את ההשקעות שלהם בשוק ההון בעצמם. הרבה מהם מוצאים מנהל השקעות שיעשה זאת עבורם, מצטרפים לגוף מוסדי או בוחרים במסלול אחר. קרן נאמנות היא בעצם פתיחת אפשרות נוספת. דמיינו לעצמכם חשבון ענקי אליו אנשים מזרימים כסף, וכל אחד מהם מקבל חלק יחסי בחשבון – בתמורה לגודל ההשקעה שהוא הכניס פנימה. עכשיו, איך אפשר לנהל חשבון גדול כל כך? בשלב זה ממנים מנהל חשבון כדי שיעשה זאת עבור כול הנוגעים בדבר. העיקרון הזה הוא בדיוק מה שעומד מאחורי קרנות הנאמנות. לכל משקיע ישנו החלק היחסי בקרן ומנהל הקרן אחראי לביצוע ההשקעות.
סוגי קרנות עיקריים
הרעיון העומד מאחורי קרנות הנאמנות הוא להשקיע בצורה אקטיבית בשוק ההון. לחשוב אלו מניות הולכות לעלות, מה איגרות החוב שהכי כדאי לרכוש ובעצם לנסות כל הזמן ולבחון באיזו וריאציה וצורה הכסף שלכם יניב את התשואה הגבוהה ביותר. אלו קרנות הנאמנות הקלאסיות. לעומתן, כיום יש מוצר שנקרא: "קרנות נאמנות מחקות". אלו קרנות הפועלות בכיוון ההפוך. אין עניין עצמאי או חשיבה במה כדאי להשקיע. קרנות אלו מנסות לחקות ולהשקיע במדד ככל שניתן, במטרה להשיג את התשואה הדומה לו ככל האפשר. ההבדל ביניהן הוא בעיקר באקטיביות מול הפסיביות, אך זה גורר שינויים נוספים.
דמי הניהול
האקטיביות של ההשקעה בקרנות הנאמנות דורשת עבודה רבה. לבדוק לגבי כל חברה, להחליט מי ההשקעה הנכונה, לבדוק כל הזמן אופציות חדשות ולהישאר דרוכים. לאור כל אלו והאחריות הכבדה המוטלת על מנהלי הקרן, דמי הניהול גבוהים באופן יחסי לשאר המוצרים הנמצאים בשוק. לפעמים הם כל כך גבוהים שהם מעמידים בסימן שאלה את כדאיות ההשקעה. בקרנות נאמנות מחקות לעומת זאת, הפסיביות אינה דורשת עבודה כה רבה, ולכן דמי הניהול מופחתים ואינם נוגסים בתשואה בצורה כל כך משמעותית.
דמי נאמן
אחת מן העמלות שאתם משלמים באופן קבוע בקרן נאמנות היא דמי הנאמן. זהו בעצם השכר של נאמן קרן הנאמנות. בפועל, מנכים את שווי השכר הזה מהשווי של נכסי הקרן ולכן התשלום לנאמן מוריד באופן ישיר את אחוז התשואה שלכם, גם אם מדובר על עמלה שנחשבת יחסית קטנה מבחינת האחוזים.
שיעור הוספה
גם כשמשלמים באופן קבוע את דמי הניהול ודמי הנאמן, ישנה עמלה נוספת הנקראת "שיעור הוספה". כאשר אתם רוכשים את דרככם אל הקרן, אתם משלמים סכום מסוים בהתאם לתשקיף שבוצע לקרן הנאמנות באותו היום. על המחיר הקבוע הזה מוסיף מנהל הקרן שיעור הוספה שהוא בעצם עמלה על רכישה של חלק מהקרן. עמלה זו נועדה להגן על הקרן מפני מכירות תכופות, מאחר וככך שהיא מתפזרת על פני שטח זמן רב יותר, היא פחות מורגשת. כך יוצא שאדם שמכר את האחזקות שקנה בקרן יום לאחר קנייתן, הפסיד מיידת את שיעור ההוספה שלו, לעומת אדם שהחזיק באחזקות שלו חמש שנים וכעת שיעור ההוספה מתחלק בין כל כך הרבה חודשים ולכן כמעט ומאבד ממשמעותו.
עמלת הפצה
היא לא תצא ישירות מהכיס שלכם, אבל אין ספק שבסופו של דבר, כמו כל התייקרות, היא מגיעה ישירות אל הלקוח. נסו לחשוב רגע, דרך איפה אתם רוכשים קרן נאמנות? אם עשיתם את זה דרך הבנק שלכם, קרן הנאמנות תשלם ישירות לבנק עמלה שבעצם מביעה תודה על כך שהוא הפיץ את דבר הקרן בקרב הלקוחות שלו. מכאן עמלה זו קיבלה את השם "עמלת הפצה". לכאורה, המשקיע לא אמור לשלם דבר מתוך זה, אולם כמו כל העמלות – בסוף חלק מזה גם כן גורם לדמי הניהול להיות גבוהים כל כך.
כדאיות ההשקעה
דמי הניהול בחלק מהקרנות יכולים אף להגיע ל-2-3%. מדובר על מספרים גבוהים במיוחד, ואם הקרן שלכם משקיעה כספים גדולים – הנגיסה ברווחים תהיה בהתאם. צריך לזכור שתמיד יש לקחת את דמי הניהול בפרופורציה אל הישגי הקרן עצמה, כך שלפעמים תשואה גבוהה במיוחד יכולה להצדיק דמי ניהול שכזה מאחר ואחוז הרווחיות עדיין גבוה. למרות התאוריה הזו, כדאי לבחון את שוק ההון ולראות שלאורך זמן ההישגים משתנים והרווחיות בעקבותיהם, אך דמי הניהול אינם יורדים ביחס ישיר – מה שמשאיר אתכם עם הפסד בשלב כזה או אחר. מאחר ובקרנות הנאמנות המחקות דמי הניהול נמוכים יותר, מראש הכדאיות של המסלול משמעותית יותר עבור המשקיעים.
השקעות נוספות להשוואה
היום יש מוצרים רבים וטובים כמו "קופת גמל להשקעה" עם רווחים פטורים ממס ויתרונות ברורים, אז אם כך, למה לא להשקיע שם? בסופו של דבר, הכול תלוי בצורך שלכם. קופת גמל להשקעה וקרנות פנסיה הם גופים שפועלים לאורך שנים. לאחר הפרישה תוכלו ליהנות מהפירות שזרעתם בעמל רב כל כך, אך לאורך השנים הכסף עצמו אינו נגיש לכם. קרנות נאמנות לעומת זאת, הן נזילות וניתן למכור את החלק שלכם בכל יום של מסחר – כך שהכסף יהיה אצלכם בחשבון כבר בימים שלאחר מכן. הזמינות הזו היא יתרון משמעותי עבור משקיע שחושב שיצטרך את הכסף לאורך תקופת ההשקעה.
שווי ההשקעה
איך נקבעת ההשקעה עצמה? בכל יום נבחנים נכסי הקרן השונים ונעשה תשקיף שלהם עבור כלל המשקיעים. לאחר התשקיף ניתן להגיד מהו הערך של כל חלק מן הקרן. התשקיף הוא בעצם מפת הדרכים עבור המשקיע – מהי מידת הסיכון של ההשקעה בקרן, לאיזו השקעה חשופים החברים, האם ניתן להצטרף אליהם בכל רגע נתון? שאלות כאלו ואחרות יכולות לקבוע את מידת האטרקטיביות של הקרן וההשקעה בה ולכן חשוב לפרסם זאת על בסיס קבוע שיקנה למשקיעים את הידע הנצרך.
בסופו של דבר, קרן נאמנות היא מוצר בו ניתן להשקיע בשוק ההון. הכסף יכול להיות זמין בהתראה קצרה יחסית, הוא מנוהל אקטיבית בידי מומחים לשוק ההון ויכול להניב סכומים יפים, אבל צריך לזכור שדמי הניהול כל כך משמעותיים שלפעמים עדיף לוותר על ההשקעה באפיק זה ולבדוק אפיקים אחרים. כדי לראות עד כמה הדבר כדאי צריך לבחון את התשואה של הקרן בזמן האחרון, את היכולות של מנהלי הקרן והידע המקצועי שלהם וכמובן לראות עם כמה כסף אתם נשארים בכיס בסופו של תהליך ההשקעה.