מדוע זהב נתפס כמשאב בעל ערך?
הזהב, בשל היותו בעל קיום פיזי, נתפס בעיני רבים כחוף המבטחים של ההשקעות, בשל אפשרותו להישאר יציב גם בזמני משבר בשוק. ערכו של הזהב נכון למרץ 2020 הוא למעלה מ-1,600 דולר לאונקיית זהב, ועל פי תחזיות מסוימות צפוי אף לעבור את ה-2000 דולר תוך זמן קצר.
מנהלי השקעות מסוימים סבורים שכדאי להחזיק זהב על מנת לשמר את כוח הקניה שלהם במקרה של משבר כלכלי בקנה מידה עולמי הגורר זינוק באינפלציה, או לחלופין מחשש שהבנקים יקרסו ובעקבות זאת הכספים בחסכונות ירדו לטמיון. בשל כך, הם ממליצים למשקיעים להחזיק זהב באפיק השקעה כלשהוא כדרך קבע.
לעומת זאת, יש כאלו המתנגדים להחזקת זהב וטוענים שאינו מוגן מפני תנודתיות השוק, שכן בשנים האחרונות מחירו לא שמר על יציבות, ויש כאלו שאף חוזים ירידות משמעותיות לערך הזהב בעתיד הקרוב בעקבות משברים כלכליים שהשוק יחווה אשר לא יותירו למעשה למשקיע יכולות כלכליות לרכוש זהב.
יתרונות וחסרונות בהשקעה בזהב
אחד החסרונות הבולטים של השקעה בזהב היא תלותו בשיעור הריבית בשוק. בשל היעדר תשואה קבועה מהזהב, אטרקטיביות ההשקעה בזהב עולה ככל שהריבית בשוק נמוכה, שכן המשמעות היא שאין אלטרנטיבות השקעה טובות יותר (המניבות תשואה גבוהה לאור הריבית). עם זאת, למרות הריבית הנמוכה ערך הזהב ירד מעט בשנים האחרונות, ובהחלט ניתן להעריך שאם הריבית אף תעלה, הביקוש לזהב ירד משמעותית. כמו כן, בניגוד לדעה הרווחת שערך הזהב יציב ואינו תנודתי, נראה שהוא דווקא מושפע מתשואת הדולר, הליש"ט ומטבעות נוספים.
עם זאת, ניתן לומר שתלותיות הזהב בריבית דווקא הופכת ליתרון בתקופה הנוכחית. בשל הריבית הנמוכה, החזקת זהב היא משתלמת במיוחד לאור העדר אלטרנטיבה. במדינות מסוימות באירופה ואף ביפן, ניתן לראות ריבית שלילית, כך שנוצר למעשה הפסד אלטרנטיבי של הריבית, כך שמשתלם אף יותר להחזיק בזהב. כמו כן, ניתן לראות מעצמות כמו רוסיה וסין שמעודדות את מגמת ההחזקה בזהב, ככל הנראה בשל חשש דומה מהיחלשות המטבעות וממשבר כלכלי שיפקוד את השוק. אם כן, מי שחושש ממגמת ירידה נוספת של הריבית, וכתוצאה מכך היחלשות המטבע המקומי וזינוק באינפלציה, ייתכן שכדאי שירכוש זהב.
ביצוע השקעה בשוק הזהב
רכישת חוזה עתידי
חוזה עתידי הוא למעשה התחייבות לרכוש כמות מסוימת של זהב, שנקבעה מראש, בנקודת זמן מסוימת בעתיד. כלומר, המשקיע מתחייב לרכוש בעתיד זהב בסכום מסוים, בציפייה שערכו יעלה ולמעשה ייווצר לו רווח גדול. אמנם אפיק השקעה זה מאפשר להשקיע סכום נמוך יחסית בעבור סיכוי לתשואה גבוהה, אך החיסרון בו הוא הצורך במומחיות או לכל הפחות ידע מקדים בכל הנוגע לרכישת סוגים מסוג, ולמעשה כדאית רק למשקיעים המתוחכמים והמנוסים יותר. משקיע מתוחכם פחות עלול להתפתות להשקיע יותר ולחשוף עצמו לסיכון גדול יותר, ולכן מומלץ להיוועץ בבעל ידע בתחום ולהפעיל שיקול דעת.
רכישת מניות של חברות בשוק הזהב
מדובר בדרך עקיפה להשקיע בשוק הזהב, מתוך ציפייה שמניות החברות העוסקות בתחום יעלו והמשקיע יפיק תשואה גבוהה מכך. חשוב להבין כי השקעה בחברה אינה בהכרח משקפת באופן ישיר עליות או ירידות במחיר הזהב. התשואה למשקיע תהיה תלויה בחברה עצמה ובתנודתיות ערך המניה שלה בשוק ההון. גם כאן, כמו ברכישת חוזים עתידיים, נדרשת הבנה בשוק ההון והיכרות עם הביצועים של כל חברה על מנת לדעת היכן להשקיע ובאילו היקפים.
השקעה בקרנות
אפשרות אחת היא השקעה באמצעות קרנות המתחקות אחר מחירי הזהב באמצעות החזקה פיסית של זהב בכספות. אפשרות נוספת היא השקעה בקרנות סל המחזיקות בניירות ערך של חברות הפועלות בתחום הזהב. האפשרות האחרונה אינה מבטיחה בהכרח תשואה למשקיע במקרה של עלית מחיר הזהב, כפי שצוין באפשרות של השקעה במניות, אלא תלויה בביצועי החברה המושקעת עצמה.
תעודת סל
תעודת סל היא הינה תעודה המונפקת על ידי חברה מסוימת שזהו תחום עיסוקה, והיא נסחרת בבורסה. התעודה עוקבת אחר מדד או נכס מסוים, בהתאם לקביעת הגוף המנפיק. היתרון למשקיע היא שבמקום לרכוש את סל המניות, מנהל התעודה עושה זאת. כמו כן, המשקיע יכול לבחור להמיר התעודה למניות או לקבל את שוויה הכספי. באמצעות רכישת תעודות סל העוקבות אחרי מחיר הזהב, המשקיע יכול לקבל תשואה התואמת את מחיר הזהב. בין תעודות הסל הפופולריות – GLD ו-IAU.
רכישת זהב
תמיד קיימת האפשרות של רכישת מטבעות או מטילי זהב והחזקתם אצל המשקיע. ישנם כאלו הבוחרים באופציה זו מתוך צורך בהחזקת שווה כסף לעת צרה, למשל במקרה של קריסה כלכלית גלובלית. עם זאת, חשוב לדעת כי מדובר באופציה מסורבלת הכרוכה בהוצאות לא מבוטלות כמו השכרת כספות, ביטוח הזהב, תשלום עמלת המרה בבוא העת וכיוצא בזאת.
שורט על הזהב
מי שמעריך שערך הזהב דווקא ירד, יכול לבצע השקעת שורט. כלומר, הוא משקיע באפשרות שערך הזהב ירד, ואם אכן כך יהיה, התשואה על ההשקעה תימדד על פי ירידת הערך של הזהב – ככל שירד יותר, התשואה על השורט גבוהה יותר. ניתן לעשות זאת גם באמצעות קרנות ותעודות סל ייעודיות.