כולם מדברים על הכנסה פסיבית, השקעות מניבות ועל החשיבות כי הכסף יעבוד בשבילך על מנת להגדיל את ההכנסות של אדם ממוצע. אך כדרכן של קלישאות פיננסיות, הן נשמעות נכונות אך לא ברור כיצד ניתן לעשות זאת בפועל. איפה נמצאות כל אותן השקעות מניבות אשר מביאות תשואה אשר תסייע לנו לפרוש בגיל 40, ולהמשיך להרוויח כסף מבלי לעבוד?
בעבור רבים הקושי הזה להבין מה נדרש על מנת לאתר השקעה מניבה ומהי בדיוק, הוא הפער בין חלום רחוק ולא ריאלי לקבל כסף ללא עבודה, לבין הגשמה והגעה לאותו יעד נכסף.
בהתאם לכך, במאמר זה אנו תחילה נפרט מהי השקעה מניבה, בחלקו השני של המאמר אנו נפרט אילו השקעות מניבות נפוצות קיימות וכיצד מאתרים השקעה מסוג זה, ולבסוף אילו משתנים יש להביא בחשבון בחיפוש אחר אותה סוג של השקעה וממה יש להיזהר או לכל הפחות לשים לב בטרם פונים לענף השקעות זה.
מטרת מאמר זה היה לספק בעבורכם את ההבנה של כיצד להגשים מטרה זו של רכישת השקעה מניבה אשר תהיה חכמה הן לטווח הקצר והן לטווח הרחוק ולספק לכם עוד כלי פיננסי חשוב אשר יכול לסייע לכם להגיע לעצמאות כלכלית.
מהי השקעה מניבה ומהן יתרונותיה וחסרונותיה המרכזיים?
השקעה מניבה הינה השקעה כספית אשר מכניסה סכום כספי מדי חודש בנוסף לעליית ערך של הנכס עצמו. כלומר השקעה מניבה שני סוגים נפרדים של תשואות, בנוסף לעליית הערך של הנכס עצמו, הנכס צפוי להכניס כסף מדי חודש ללא קשר לעליית הערך שלו. לכן, בניגוד למניות וניירות ערך מסוגים שונים למשל, אשר הרווח המופק, אלא אם משולמים דיבידנדים, הוא בעת מכירת המניות כתוצאה מעליית ערכם, השקעה של נדל"ן מניב מספקת כסף מדי חודש בנוסף לעליית הערך אשר תבוא לידי ביטוי בעת מכירת אותו נדל"ן.
כך למשל אדם אשר רוכש דירה ומוכר אותה כעבור 10 שנים קיבל בעבור המכירה במרבית המקרים יותר מאשר המחיר אותו הוא רכש את הנכס, אך בנוסף לכך הוא קיבל מדי חודש שכירות בעבור הנכס אשר היווה אפיק תשואה נוסף מן ההשקעה. שכירות זו מבטאת את היותה של ההשקעה מניבה.
היכולת להזרים כסף חודש בחודשו גם ללא מכירת חלקים מהנכס, הינה למעשה היתרון המרכזי של השקעות נדל"ן על פני השקעות פסיביות אחרות, כמו השקעה בבורסה לניירות ערך. ליכולת זו יש 3 משמעויות חיוביות מרכזיות בעבור המשקיעים:
1. היכולת לקבל דיבידנדים במהלך ההשקעה ולא רק בסופה – היתרון המובן מאליו, שבו מתאפשר לאנשים לראות את פירות השקעתם גם במהלך תקופת האחזקה בהשקעה ולא רק בסופה של ההשקעה. יתרון זה משמעותי בעבור אנשים אשר מעוניינים להתקיים ולהתפרנס מהשקעתם באופן הדומה למשכורת חודשית, ולא רק לראות את הונם גדל באופן תיאורטי.
אפשרות זו מושכת משקיעים פרטיים קטנים עד בינוניים, אשר מעוניינים להשקיע בין היתר על מנת להגדיל את הכנסתם החודשית. מאידך, במידה והדגש שלכם אינו על קבלת הכנסה חודשית, ייתכן כי יהיו השקעות אשר יציעו תשואות טובות יותר.
2. צמצום הסיכון הקיים בפספוס המועד האופטימלי למכירת הנכס – אחד החששות המרכזיים של משקיעים הוא כי ערך ההשקעה יפגע משמעותית בעת משבר כלכלי או אירוע כלשהו, וכך אדם לא יראה תשואה ואף קרן ההשקעה שלו תפגע במצב של פשיטת רגל וכדומה. לעיתים החשש אינו נובע אף מאיבוד הכספים, אלא סתם אכזבה ממכירת הנכס שלא במועד האופטימלי בו המחיר היה הגבוה ביותר.
לעומת זאת, כאשר משקיע מקבל תזרים קבוע של כסף, הוא רואה רווחים בוודאות גם מהתקופה בה היה שגשוג, שכן השגשוג בא לידי ביטוי במחירי השכרת הנכס. כך, הטעות שעשה בבחירת המועד למכירת ההשקעה מתמתן שכן הוא ראה רווחים גם מתקופת השגשוג, יתרון אשר אינו מצוי במידה ואדם מאחר למכור את המניות שלו.
3. היכולת לגשת להשקעות גדולות יותר – כאשר אדם רוכש מניות בבורסה לניירות ערך, או אגרות חוב או כל דבר אחר הוא רוכש בהתאם לסכום הפנוי להשקעה אשר מצוי ברשותו. כאשר אדם מעוניין להשקיע בנדל"ן, הוא במרבית המקרים יכול להוסיף על ההון העצמי גם משכנתא אשר תגדיל את מרחב האפשרויות שלו להשקעה, ואת המשכנתא לא הוא ישלם אלא ההכנסה מן השכירות.
דבר זה מאפשר לו גישה לסכומי השקעות אשר לא היו בהישג ידו בהשקעות אחרות. דבר זה הינו משמעותי מבחינת גודל התשואה. זאת מאחר ואם למשל אדם רואה תשואה של 3% מהשקעה של 50,000 ₪, התשואה תהיה קטנה יותר מאשר אדם אשר רואה תשואה של 3% מהשקעה של 150,000 ₪. דבר המתאפשר הודות למשכנתא אשר מתקזזת עם דמי השכירות.
4. השקעה מוחשית אשר יש לכם שליטה בה – אחד החששות הגדולים ביותר בהשקעה בבורסה היא כי החברה תקרוס ותפשוט רגל ואתם לא תוכלו לעשות דבר כדי להציל את כספכם. כאשר רוכשים דירה לעומת זאת, ייתכן ויהיו ירידות ערך, אך אתם מקבלים מוצר מוחשי אשר יהיה בבעלותכם ולא יכול לפשוט את הרגל. דבר זה מעניק ביטחון למשקיעים אשר יודעים כי במקרה הכי גרוע תישארו עם נכס ביד בו תוכלו לעשות שימוש ולא תיוותרו חסרי כל מבחינת ההשקעה.
אך על אף האמור עד כה ועל אף השיח הרב בציבור הישראלי בנוגע להשקעה מניבה, חשוב לזכור כי גם בהשקעה מניבה הסיכון תמיד קיים.
הכנסה מניבה מייצרת אשליה בשל הכסף אשר נכנס מדי חודש כי מדובר במין השקעה אידאלית בה רואים את התשואה כל הזמן. אך הדבר אינו בהכרח נכון, חשוב לזכור כי קרן ההשקעה גבוהה יותר מן ההכנסה החודשית באופן משמעותי, לכן הסיכון עדיין קיים והוא לא בהכרח קטן יותר כאשר מדובר בהשקעה מסוג זה. בהקשר זה, חשוב כי תתנו את דעתכם טרם החלטתם להשקיע ל-2 סוגיות אלו:
1. ייתכן כי השקעה קלאסית עדיפה – כאשר יש ברשותכם סכומי כסף רבים אשר פנויים להשקעה, ואתם מעריכים כי לא תזדקקו להכנסה נוספת עבר להכנסותיכם ממקורות אחרים, תוכלו לשים דגש על היכן אתם תקבלו את התשואה הגבוהה ביותר ולא היכן תקבלו את התשואה המהירה ביותר.
כאשר הדגש הינו על התשואה הגבוהה ביותר אין זה בהכרח בטוח כי ההשקעה המומלצת ביותר בעבורכם תהיה השקעה נדלנית, ייתכן שכן וייתכן שלא, אך הדבר לכל הפחות דורש בדיקה בה אתם מחשבים תשואה למול תשואה.
2. קשיי נזילות – בעוד ניירות ערך, אגרות חוב והשקעות דומות ניתן למכור תוך ימים בודדים, למעשה אפשר לחסל תיק השקעות באופן מהיר למדי במספר הוראות לבנק או לברוקר אשר עובד בעבורכם, לקבל את כספי הקרן כאשר השקעתם בדירה אינו כה פשוט.
כפי שניתן להבין על ידי כל בר דעת, איתור רוכש, המשא ומתן, מכירת הדירה לוקחת זמן וכך גם קבלת כספי המכירה. במידה ואדם נקלע לקשיי נזילות מוניטרית, כסף המצוי בתוך השקעה בנדל"ן הוא כסף אשר ייקח זמן לקבל בחזרה, זמן אשר אין בהכרח לאותו משקיע אשר זקוק לכסף מהר. יש להביא זאת בחשבון כאשר בוחרים להשקיע בנדל"ן, ולכל הפחות יש לשים חלק מהכסף הפנוי בהשקעות נזילות יותר מאשר השקעה מסוג זה.
3. התחייבות לתשואה מסוימת אינה דבר חיובי בהכרח – לאחרונה ניתן לשמוע פרסומות על דירות בפולין גיאורגיה או כל מקום אחר אשר מתחייבים לרמת תשואה מסוימת בשנים הראשונות של הנכס. חשוב לזכור בתוך הקשר זה, כי אם הערך של הנכס עצמו לא עולה או חלילה יורד, ההפסדים כתוצאה מירידת הערך או לחלופין מהאינפלציה של הכסף בעוד השקעתכם לא עולה בהתאם עולים לכם יותר מאשר ההכנסה המניבה.
לכן, חשוב לא להתבלבל מהכנסות גבוהות בחלקו הראשון של ההשקעה, יש לבדוק את היציבות של הנכס.
כלומר האם המדינה בה אתם משקיעים הינה מדינה שאינה יציבה ביטחונית ולכן ייתכן כי הנכס שלכם אומנם מניב אחוזים גבוהים כעת אך בעתיד הקרוב יאבד את ערכו באופן ניכר.
האם ייתכן כי הנכס מצוי במקום בו תקופות מסוימות כמו הקיץ הוא מכניס הרבה, אך בתקופת החורף כמעט בלתי אפשרי למצוא שוכרים מאחר ואין תיירים. יש לבדוק את הערך של הנכס וגם את הפוטנציאל שלו להניב משכורת מדי חודש לאורך זמנים ארוכים ולא לאורך טווח הזמן הקצר.
4. השקעה מניבה טובה לעיתים לא תניב כל כך מהר – כפי שמרביתנו יודעים, לרוב דירות יד ראשונה בהן צריך להמתין לקבלן אשר יסיים את הבנייה הינה זולה יותר מאשר דירות יד שנייה.
בהתאם לכך, ייתכן מאד כי ההשקעה המניבה האידאלית שלכם לא תניב כסף בשנה הראשונה שלה ואף יותר מכך. לכן חשוב לשאול האם אנחנו מסוגלים לחכות עם התשואה, או שמא אנו לחוצים על תשואה מיידית גם במחיר של תשואה נמוכה יותר.
מאחר ובעבור מרביתנו כאשר אנו בוחרים להשקיע התשובה כנראה תהיה שנעדיף את התשואה הגבוהה ביותר, חשוב לזכור כי לפחות בתחילת תקופת ההשקעה במקרים רבים לא נראה תשואה משמעותית.
מהן ההשקעות המניבות הנפוצות וכיצד מאתרים השקעה מניבה אפקטיבית?
כפי שניתן להבין מחלקו הראשון של המאמר, עיקר ההשקעות המניבות הינן רכישת נדל"ן בישראל או מחוץ למדינה. ניתן ברמה התיאורטית לרכוש עסק פעיל או חברה כלשהי ממנה תקבלו משכורת קבועה, אך השקעה זו במידה ואין לכם כוונה לעבוד במסגרת העסק נועדה לאנשים בעלי רמות הכנסה גבוהות במיוחד ולכן הדבר פחות ריאלי.
בכל הנוגע לרכישת נדל"ן ישנם משתנים רבים אשר צריך לוודא, אך בכל הקשור לרכישת נדל"ן למטרת השקעה, הדבר החשוב ביותר אשר צריך לתפוס את מרבית תשומת ליבכם הינו מיקום הנכס. זהו השיקול החשוב ביותר אשר עומד על הפרק, תזכרו אתם לא צריכים לגור שם אתם צריכים שהנכס יושכר כל הזמן ויעלה את ערכו, דבר הקורה בעיקר כתלות במיקום.
ניתן יהיה לשפץ נכס, להסדיר מעמד משפטי וכיוצא בזה, להחליף את מיקומו של הנכס מרגע שנקנה כבר לא יהיה אפשרי. כאשר אנו מתייחסים למיקום של הנכס במידה ואינו בישראל, אנו מתייחסים לא רק אל האטרקטיביות שלו אלא גם היציבות של המדינה, החוקים בה, הנגישות למשקיעים זרים וכדומה אשר יבטיחו כי התשואה תניב לאורך תקופה ארוכה. במידה וההשקעה המניבה הינה בישראל, אז הדגש הוא על אטרקטיביות המיקום, הן בטווח הקצר והן בטווח הרחוק.
לאחר שהבנו מהי השקעה מניבה וכי אנו מעוניינים בה, חשוב להבין מהו סכום ההשקעה המצוי ברשותנו. באמצעות הבנה זו ניתן יהיה ולבחון באיזו מדינה אנו מעוניינים להשקיע אשר ניתן לרכוש בה דירה ולא פחות חשוב גם לשים לב לרמת המיקרו, באיזו עיר וכן באיזו שכונה אתם מעוניינים להשקיע. לא צריך להיות בקיא בנדל"ן כדי להבין שיש הבדל משמעותי במחירים בין השקעה בדירה בכיכר המדינה או רוטשילד בתל אביב לבין שכונת שפירא, הבדל המתבטא בקהל השוכרים, במחיר הנכס להשקעה ובצפי לתשואה החודשית.
פרט לדירות מגורים, השקעה נוספת אשר לעיתים משקיעים מתעלמים ממנה ושלא בצדק הינה השקעה בנכסים תעשייתיים, משרדים וכיוצא בזה. אומנם בשנת 2020 לאור נגיף הקורונה מדובר בהשקעה מסוכנת יותר, דבר אשר יש להביא בחשבון, אך לעיתים קרובות התשואה הפוטנציאלית מסוג נכסים אלו הינה גדולה יותר מאשר דירות והיא מתקרבת ל-10 אחוזים. אין צורך להיות מקובעים לדירות מגורים בלבד, יש המון סוגים של נדל"ן, וצריך לבחון כל מקרה לגופו וכן את הפוטנציאל העתידי שלו.
כאשר אנו מחפשים אחר השקעה מניבה איכותית, עלינו לחפש אחר השקעה אשר צפויה להניב לכל הפחות כ-5% מדי שנה לאחר ניכוי ההוצאות השונות מערך הנכס, זאת בנוסף לעליית הערך של הנכס עצמו אשר יהיה בשיעור של כ-2-3% לכל הפחות. רק לאחר בדיקת שני נתונים אלו במצטבר נכון להשקיע את הכסף ולא להסתנוור אחר הבטחה להכנסה מניבה מהירה בשנים הראשונות של ההשקעה.
על מנת לאתר השקעות כאלו, עלינו לכתת רגליים, לקרוא מאמרים, לפנות ליועצי השקעות נדל"ן וכיוצא בזה. הביטוי אין ארוחות חינם נכון גם להשקעות מניבות, עבודה קשה כעת הכוללת השוואת מחירים, ביצוע מחקר על הנכס יבטיח לכם תשואה עתידית עקבית, יציבה וטובה אשר תהפוך את החיים שלכם לקלים יותר.
דגשים הנדרשים על מנת להחזיק השקעה מניבה וכן המלצות שונות
אז החלטתם שאתם מעוניינים בהשקעה מניבה, איתרתם את הנכס האופטימלי במיקום המושלם, חשוב שתשימו לב כעת לדגשים מסוימים בטרם תשקיעו את כספכם אשר הרווחתם בזעת אפכם באותה השקעה. להלן הפרמטרים הרלבנטיים:
1. צריך הון עצמי בשביל השקעה מניבה – העולם כולו יכול לדבר על השקעה מניבה, ואיך גם אתם במרחק נגיעה מעושר ללא עבודה, אך המציאות מלמדת שעל מנת שתוכלו לרכוש נכסים מניבים ועל מנת שבכלל יתאפשר לכם לקחת משכנתאות וכדומה צריך הון עצמי. למעשה השקעות קטנות במיוחד, אלא אם נעשה הליך חשיבה ובדיקות מעמיקות בנוגע אליהן, הינן חשודות כניסיון למכור חלומות באספמיה.
בעבר, טרם משבר הסאב פריים, אכן ניתן היה לרכוש דירות להשקעה ללא הון עצמי, תוך הישענות על הבנק אשר יציע משכנתא בעבור הנכס.
היום, לאחר קריסת שוק הנדל"ן האמריקאי ב-2008 אשר הוביל לקריסת בנקים רבים בעולם ולמשבר פיננסי כבד, המציאות היא שונה והלקחים נלמדו. מרבית הבנקים ידרשו הון עצמי על מנת לאפשר משכנתאות וגם אנחנו ממליצים שהחלק הארי של השקעות מניבות ישענו על כספיכם, מאחר שככל שההשקעה תבוסס על כספים שלכם כך הריביות על ההלוואות יהיו נמוכות יותר והתשואה שלכם גדולה יותר.
2. תחקרו ותהיו ספקנים, זה הכסף שלכם שנמצא בסיכון – כולנו קיבלנו הודעות למכשיר הסלולרי על הזדמנות לדירה בכרכור ומציאה בבטומי או נתקלנו בפרסומת לנכס חד פעמי באודסה. אם הם היה מדובר בפרויקטים כל כך מניבים, הם לא היו מתאמצים להשיג משקיעים, סביר כי משקיעים היו מגיעים אליהם. אין זה אומר שכל הזדמנות שמתפרסמת בפומבי הינה שלילית, אבל אתם כן צריכים לבדוק לעומק כל השקעה אשר עומדת על הפרק. אל תלכו שולל אחרי הבטחות של חברות נדל"ן וקבלנים שונים, תבדקו ותתעמקו בנכס, במיקום שלו, ביציבות של הקבלן ובמדינה בה הוא מצוי אם זה לא בישראל. רק לאחר בדיקה מעמיקה תבחרו את היעד, השקעה שגויה תעלה לכם כסף רב, גם אם הוא יניב בעבורכם כסף מסוים בתחילת הדרך.
3. מידת העיסוק שלכם בנכס – אחת ההחלטות החשובות שאתם צריכים לתת עליה את הדעת היא מידת העיסוק שלכם בנכס אותו תרכשו. כלומר כמה זמן בכוונתכם להקדיש להשקעה המניבה שלכם לאחר הרכישה. ככל שתתעסקו בכך יותר סביר כי תוכלו להפחית הוצאות כמו למשל חברת תיווך אשר תהיה אחראית על השכרת הנכס וכן אנשי תחזוקה אשר יוודאו כי הנכס תקין ויגבו את הכספים מן השוכר. מאידך, הדבר יגזול מכם זמן והאלמנט בו הכסף פועל ללא כל התעסקות מצידכם יצטמצם. יש להביא שיקולים אלו בחשבון, ואף להחליט בהקשר זה האם לא יותר נח בעבורכם לרכוש מניות ולא דירות.
4. קבוצות רכישה – כולם יודעים כי מחירי הנדל"ן אינם זולים, ודאי שלא בישראל בה מחירי הדירות מרקיעים שחקים ומרביתנו לא יכולים לרכוש בה דירה שנייה להשקעה. פתרון פופולרי אשר ישראלים רבים מאמצים וכדאי לשקול הוא רכישת נכס להשקעה באמצעות קבוצה של מספר משקיעים אשר אינם יכולים לרכוש נכס באופן עצמאי. לאחר הרכישה הם צפויים להשכיר את הנכס, ולחלק את התשואה החודשית בין המשקיעים.
עם זאת, חשוב לזכור כי פעולה של קבוצת רכישה פוגעת בגמישות של המשקיע. הוא אינו יכול למכור את הנכס כאשר ירצה למכור בשל קשיי נזילות, או כאשר לדעתו בשונה מדעת הקבוצה יש לעבור להשקעה בנכס אחר מאחר שהנכס הנוכחי הגיע לכדי מיצוי. בהקשר זה נציין כי עוד בשלב הקמת הקבוצה אנו ממליצים על עיגון חוקי בנוגע לתנאים בו ניתן למכור את חלקכם בנכס.
5. השקעה במספר נכסים – הרציונל הקיים בהשקעות רגילות, לפיו כדאי לצמצם את הסיכון הקיים על ידי אחזקת תיק השקעות מגוון נכון גם להשקעות נדל"ן מניבות, דבר אשר אף מקבל משנה תוקף בשל העלות הגבוהה של כל אחת מן השקעות הנדל"ן.
בנוסף על הטיעונים הרגילים, השקעה במספר נכסים מבטיחה כי גם במידה ואחד הנכסים יהיה ללא שוכר בשל בעיה כלשהי בנכס או מצוקה באותו אזור, יתר הנכסים ימשיכו להזרים כסף מדי חודש ויבטיחו כי ההכנסה תהיה מניבה.
בהקשר זה נציין כי גודל הנכס הינו פרמטר משמעותי נוסף, וכי במקרים רבים גדול יותר אינו טוב יותר.
נכס קטן אומנם יביא לכם תשואה נמוכה יותר, אך הוא פונה לקהל יעד רחב יותר של סטודנטים, תיירים, רווקים וזוגות צעירים.
כמו כן, העלייה בשכירות כתוצאה מעליית גודל הנכס אינו כה חדה כמו העלייה במחיר הנכס, לכן במקרים רבים נכסים קטנים יותר עדיפים על גדולים יותר ומביאים לכם תשואה גדולה יותר ביחס להשקעה עצמה. הדבר הינו בבחינת קל וחומר במידה והדבר מאפשר רכישת מספר נכסים במקום נכס אחד גדול יותר, אם כי זה כמובן דורש תשומת לב גדולה יותר מצד המשקיע לנכסיו.
6. השקעה יציבה יותר ביחס לתשואה גבוהה יותר – בנדל"ן אחד המאפיינים המובהקים ביותר היא כי ישנם אזורים אשר הינם מאד יציבים לחיוב.
כלומר רכישת נכס בניו יורק, לונדון או תל אביב כנראה ישמור על ערכו והאטרקטיביות שלו לאורך שנים, הנכס תמיד יושכר לשוכרים ברציפות ויבטיח תשואה טובה מדי חודש בחודש, אך עליית מחיר הנכס צפויה להיות מתונה יותר ולא תחצה את קו ה-5 אחוזים בשנה אלא במקרים חריגים.
עם זאת השקעות בנדל"ן ביעדים פחות בטוחים כמו למשל אזורי ספר בישראל או מדינות מתפתחות טומן בחובו פוטנציאל תשואה גבוה יותר ואף לעיתים עליה דו ספרתית מדי שנה בערך הדירה ובמחיר השכירות, אך כמובן שגם הסיכון כי לא ימצאו שוכרים או כי ערך הנכס לא יעלה ואף ירד גדלים יותר.
בהתאם לכך, עליכם להחליט האם אתם מעוניינים לשים דגש על הכנסה יציבה מדי חודש, או על פוטנציאל התשואה כאשר אתם בוחרים השקעה מניבה.
לסיכום
השקעה מניבה היא השקעה אשר פרט לתשואה התיאורטית המתבטאת בעליית ערכה אשר באה לידי ביטוי רק בעת מכירת ההשקעה, מכניסה גם במהלך תקופת ההכנסה כסף למשקיע. השקעה זו הינה לרוב השקעת נדל"ן אשר פרט לעליית ערך הדירה, מתגמלת את המשקיע גם בכספי השכירות של הנכס. בתוך השקעות אלו ישנן מגוון רחב של השקעות כמו משרדים, מפעלים ובתי חרושת, נדל"ן בחו"ל ובארץ וכמובן דירות למגורים.
השקעה מניבה דבר נהדר, בדיוק כמו שהאינסטינקט של כולנו אומר, אך לשם איתור ורכישת הכנסה מניבה צריך לעבוד קשה לאיתור השקעה נכונה וצריך כסף אשר יאפשר את רכישת אותה השקעה. בנוסף לכך, צריך לזכור כי ההכנסה המניבה אינה חזות הכל, בסופו של דבר עיקר הכסף הינו קרן ההשקעה ולכן חשוב גם לבחור נכס אשר לכל הפחות לא יאבד את ערכו ועדיף כי גם ערכו יעלה במרוצת השנים.
כמו כן, חשוב לשים לב כי השקעות מניבות נוטות להקשות על הנזילות של כספי הקרן, דורשות עיסוק רב יותר בנכס מאשר השקעות הוניות וכדומה.
אנו ממליצים להתעסק בסעיפים המופיעים במאמר זה ולבחון האם בעבורכם השקעה מניבה מתאימה או שמא אתם מעדיפים השקעות אחרות, ובהתאם לכך להחליט באופן רציונלי על האופן בו תשקיעו את כספכם.