טבע היא החברה הגדולה ביותר בעולם לתרופות כלליות, היא האחראית להרבה מהתרופות שאנחנו לוקחים בשגרה ובמצבים קיצוניים יותר. החל מאקמול ועד תרופות ייחודיות וחדשניות שפיתחה כנגד מחלות פחות נפוצות, דרך תרופות נגד השמנה ועד טיפול בגידולים ממאירים – על כל אלו אחראית חברת טבע.
חברת טבע קיימת כבר כ-120 שנה, ולאחרונה נקלעה למעט קשיים כלכליים ותסבוכות ארגוניות, כך שיתכן שהביטוי הציני "עד 120 שנה" שנאמר בימי הולדת עשוי לקבל משמעות עבורה. החברה צמחה מחברה קטנה לחברת ענק בקנה מידה בינלאומי, וזאת לא רק באמצעות פיתוח וחדשנות אלא גם באמצעות שורה של רכישות ועסקאות, חלקן עסקאות ענק, בהן טבע רכשה חברות מתחרות המייצרות תרופות. כאמור, כיום, החברה בנקודת מפנה עסקית ומצבה הכלכלי תנודתי למדי ובמגמת ירידה חדה, הסיבה מיוחסת על ידי רבים לעסקת ענק שהתבצעה בשנת 2017 בה רכשה חברת טבע בסכום אסטרונומי של 35 מיליארד דולר את חברת התרופות אקטביס, עסקה שלכבודה לקחה טבע כסף באשראי שכעת עליה להחזיר, ולא ברור האם תצליח ואיך תצליח למנף את הרכישה כדי לייצר סכום עתק שכזה כדי לייצר מהרכישה רווח.
מניית החברה תמיד הייתה נושא לשיחה בסדר היום הציבורי שכן המסחר סביב המניה ער, חי, בועט וקיים, ואנשים רבים הופכים למשקיעים באמצעות מניית החברה. אחרי הרכישה ב-2017 ובעקבות התדרדרות מצבה הכלכלי של החברה בשנים האחרונות נשאלת השאלה הגורלית האם נוצרה עבור הציבור הזדמנות להשקעה כלכלית נבונה ומניבה, במידה וחברת טבע תפיק רווח מהרכישה ותשתקם ממצבה הכלכלי העכשוי – אין ספק שהשקעה במניה היא חכמה; או שמא מדובר בהשקעה חסרת אחריות שתוביל אנשים להפסדים רבים.
אני כנראה לא אגיע למסקנה חד משמעית חותכת עד סוף המאמר הזה, אבל בהחלט אפרוש בפניכם את כל הנתונים והמידע שיעזרו לכם לקבל החלטה בנוגע להשקעה במניית טבע.
נתוני מכירות ורווח עדכניים
מכירות החברה בשנים האחרונות עמדו על קצב של כ-20 מיליארד דולר בשנה, הכנסה ברוטו ישירה כתוצאה ממכירת תרופות בכל העולם. אחרי הוצאות ועלויות פיתוח, מחקר וייצור, הרווח שנותר בקופת חברת טבע הוא כ-5 מיליארד דולר בשנה, וזאת בכמה שנים שעד 2017. מאז רכישת הענק של חברת אקטביס ב-2017, הרווח השנתי בשנתיים האחרונות ירד משמעותית (בעיקר בגלל הרכישה אך לא רק) והרווח הצפוי שיסגר בשנת 2019 הוא 2 מיליארד דולר – פחות מחצי מהרווח אליו התרגלה חברת טבע בשנים שלפני 2017.
צריך להבין – כשחברה בסדר גודל כזה מבצעת רכישת ענק על סך 35 מיליארד דולר – מדובר ברכישה בסדר גודל של הרווחים של החברה במשך 7 שנים שלמות – זוהי עסקה ענקית, מסובכת ומסוכנת גם עבור חברה מפלצתית כמו טבע, וההשלכות או ההצלחה כתוצאה מהעסקה מתבטאות באופן מיידי ברווחים שבשנים לאחר מכן – לטוב ולרע – ובמקרה הזה – לרע. זה עדיין לא אומר שהרכישה הזו הייתה רעיון גרוע, שכן יתכן וחברת טבע תשתקם ותגביר רווחים ותצא מחוזקת מכל הסיפור, אך יהיה עליה לתמרן את מצבה הכלכלי בזהירות וביעילות. המצב הנוכחי הוא שפל כלכלי קיצוני בחיי החברה, וצפויים תהליכי פיטורים של אלפים של עובדים בסוף שנת 2019 כתוצאה מהתחלת תהליך שיקום החברה.
במקביל לנסיגה ברווחי החברה והצפי העגום לסוף שנת 2019, חברת טבע סובלת לאחרונה מתביעות כנגדה וכנגד חברות תרופות נוספות, בנוגע ליצירת קרטל ותיאום מחירים בנוגע לתרופות דומות. התביעות הללו צפויות לעלות לחברה כמה מיליארדי דולרים גם אם הן יסתיימו בלא כלום ובזכאות, ויעלו לחברה מיליארדי דולרים רבים במידה והיא תצא אשמה ויוכח כי אכן בוצעו תיאומי מחירים בין טבע לבין חברות תרופות נוספות.
להשקיע או לא להשקיע זה למעשה לקחת הימור בנוגע להאם החברה תצליח להשתקם מהתסבוכת אליה נקלעה בעקבות הרכישה המפוקפקת, ירידה חזקה ברווחים והתביעות שיש כנגדה (ובמידה וזה יקרה, מדובר בהשקעה כדאית מאוד שתניב רווח רב), או האם החברה תיפול לשפלים גדולים יותר או אף תהיה בסכנה קיומית (ובמידה וזה יקרה, תאבדו כסף רב אם תשקיעו במניה).
היסטוריית התנהלות כלכלית בשנים האחרונות
בוא נבחן לרגע את ההתנהלות הכלכלית והעדכונים של חברת טבע בשנים האחרונות, במיוחד החל משנת 2017 שם בוצעה הרכישה הבעייתית של חברת אקטביס ושם החלה ההתדרדרות הקיצונית, וננסה לשפוט האם צפויה השתקמות או התדרדרות נוספת במצבה של החברה.
יוני 2016 – חברת טבע מגייסת 20 מיליארד דולר בבורסה האמריקאית באמצעות אגרות חוב. טבע מדווחת כי רכישת חברת אלרגן שהייתה על הפרק לקראת ביצוע סופי נדחת מעט.
ספטמבר 2016 – הרכישה של חברת אקטביס שנדחתה באמצע השנה מגיעה לשלביה הסופיים ומתממשת לקראת סוף השנה, אך מעט אחרי הרכישה הביצועים הכספיים של אלרגן, שהיא חברת האם של אקטביס, יורדים והיקף הרווח ממכירות תרופות של אלרגן יורד משמעותית בכ-24%. ברבע הראשון של שנת 2016 אלרגן רשמה מכירות בהיקף של כ-1.3 מיליארד דולר, כך שהקצב השנתי הצפוי החדש הוא בערך 5.2 מיליארד דולר בשנה (לעומת קרוב ל-7 מיליארד דולר בשנה לפני). הירידה במכירות גורמת לעסקה המפוקפקת להראות מפוקפקת אפילו יותר, חברת טבע ביצעה את הרכישה ב-35 מיליארד דולר והעסקה נראת פחות כדאית אחרי נתוני המכירות שאחרי הרכישה.
תחילת 2017 – כלכלנים ופרשנים מדווחים כי החודשים הקרובים יהיו קריטים ומכריעים בקיום חברת טבע. במקביל מניית החברה תנודתית.
אפריל 2017 – החברה צולחת תהליך ארוך: רשות המזון והתרופות מאשרת באופן סופי תרופה שפיתחה חברת טבע לטיפול במחלת כוריאה, תרופה שהתוצאות שהיא מייצרת בקרב התסמינים של המחלה הם ייחודיים לטבע. מדובר בתרופה חדשנית ומהפכנית, תרופה מבטיחה בסל התרופות שמציעה חברת טבע, והבשורה היא בשורה חיובית מאוד עבור החברה.
יולי 2017 – הציבור מתבשר על מינוי קרב של מנכ"ל חדש לחברת טבע, פסקל סוריו, איש רב ניסיון בחברות תרופות בתפקידים בכירים, וטרינר בהסמכתו המקצועית. אחרי הדיווח וכתוצאה מאישור רשות המזון והתרופות של התרופה החדשנית כמתואר, מניית טבע מזנקת מעלה ומשתקמת היטב. יום לאחר הבשורה עולה שמועה שהבשורה לא אמינה, מה שמוריד את ערך המניה שוב מטה, אך כמובן שאם בסופו של דבר המינוי הזה יתקיים המנייה תשתקם.
אוגוסט 2017 – דו"ח רווחי החברה הרבעוני האחרון שיוצא מראה ירידות חדות ברווחים, ומניית החברה מתרסקת בכ-15%. אתרים כלכליים רבים ברחבי העולם, חלקם גדולים, מרכזיים, נחשבים ורציניים, ממליצים לציבור לבצע מכירה של חלקם במניה. התחרות בתחום גוברת, כל עניין המנכ"ל החדש שיתמנה או לא יתמנה לא ברור, טבע נתפסת כחברה ללא אסטרטגיה ברורה לגבי עתידה הקרוב.
פברואר 2018 – טבע סוגרת את הרווחים של שנת 2017 בשפל, ומספקת צפי מאכזב לשנת 2018.
יוני 2018 – רשות המזון והתרופות האמריקאית מבקשת הארכת זמן בנוגע לתרופה חדשה שנמצאת בהמתנה לאישור, תרופה חדשנית והמפכנית שמטפלת בכאבי ראש חזקים. הרשות מבקשת זמן נוסף לפני שתאשר, תשלול, או תבקש מידע נוסף מטבע לגבי התרופה. מדובר בתרופה קריטית שבמידה ותאושר לחברת טבע להתחלת תהליך יצור המוני, תוכל להוות גורם קריטי לגבי השתקמות החברה.
אוגוסט 2018 – טבע משיקה תרופה חדשה – אפיפן, תרופה שצפויה להניב עבור החברה הכנסות שנתיות יפות ולשקם את מצבה מעט.
ספטמבר 2018 – רשות המזון והתרופות האמריקאית סיים את בדיקותיו סביב התרופה נגד כאבי ראש חזקים שבגינה נדחתה החלטה ביוני 2018, ומאשר לטבע להתחיל לייצר את התרופה באופן המוני. מדובר בתרופה שצפויה להניב לחברת טבע רווח רב ולשקם אותה מהצרות בהן היא שרויה.
אמצע 2019 – טבע נכנסת לתוך פרשת הקרטל שהיה או לא היה, ומוגשת נגדה תביעה על תיאומי מחירים אסורים בנוגע למחירי תרופות מול חברות תרופות אחרות. הצפי הוא שזה יפגע במניה של טבע והמשקיעים יסבלו כתוצאה מהתביעה – היא תהיה תנודתית במשך התביעה ולפי תוצאות התביעה המניה תעלה קיצונית או תיפול קיצונית.
המגמה שמשתקפת כתוצאה מסקירת ההיסטוריה האחרונה של חברת טבע די חד משמעית: החברה סובלת מצרות כתוצאה מהרכישה הבעייתית ב2017 והתביעה שנוצרה כנגדה בשנת 2019, אך אם מינוי המנכ"ל החדש ישפיע לטובה כצפוי וטבע תקבל אישורים לתרופות נוספות אותן היא מפתחת – אלו הם חבלי ההצלה שלה. כמו שרואים, אכן טבע דוחפת את כל נושא הפיתוח וקבלת אישורים לתרופות חדשות כי היא מודעת לכך שזה המנגנון שלה להשתקמות. המנכ"ל החדש על הפרק יצטרך תמריץ יפה כדי לעזוב את תפקידו הנוכחי ולעבור לחברת טבע, משא ומתן שאם יסתיים בהצלחה, מניית חברת טבע תשתקם היטב כתוצאה מהמינוי.