האינסטינקט הראשוני, של אדם שאינו מעורה בשוק ההון, יהא כי שוק ההון כעת הוא בור ללא תחתית, שכל קשר אליו יביא להפסדים עצומים. בפועל, רבים מנצלים את ירידת השווקים לגריפת רווחים עצומים, בין אם בשל קריאת המפה בטרם הירידות ובין אם על ידי שימוש במנגנונים הרבים שיש לשוק להציע. כיצד ניתן להרוויח מהבורסה בזמן הקורונה?
רווחים מירידות בבורסה גם בעתות משבר וירידה – איך מרוויחים בבורסה בזמן הקורונה?
אנשים רבים רואים רווח מנייתי באופן בו עלייתה של מנייה שווה רווח. לדעתם של אלו, יש להחזיק במניה שנרכשה לאורך זמן, עד אשר יאמיר מחירה, ולאחר מכן לבצע מכירה ולהנות מפירותיה.
אולם, לצד אפיק השקעה זה, ישנה אפשרות רווח המבוססת על ירידה של השוק. כן, ניתן להרוויח מירידה של השוק, שכן כפי שהוא יודע להציג עליות, המדדים יכולים להתרסק בגין סיבות שונות, ובניהן הדוגמה הטריוויאלית ביותר, היא הקורונה, שמשגעת את העולם.
יש לציין כי לא מדובר על המקבילה הבורסאית של הרולטה ולא על הימור מושכל, אלא על דרך השקעה, לה אסטרטגיות רבות ומגוונות, המאפשרת רווח ריאלי מירידתם של המדדים השונים. השאלה היחידה שעליכם לשאול את עצמכם, היא האם ברצונכם להרוויח מעליית השוק העתידית או מהירידות שמתרחשות בזה הרגע.
ראש קטן – לחכות לעלייה
לאלו מכם שאינם מעוניינים לצאת להרפתקאות, ולנסות להמר על המשך ירידות השוק, ישנה אפשרות אחת. אפשרות זו כרוכה בוויתור על מרבית המניות בהן אתם אוחזים. כפי שידוע לכל סוחר, מדדים מתאזנים בסופו של יום. אלו התאזנו הן לאחר משבר הדוט קום, שהוביל להפסדים של 2 טיריליון (!) שקלים לשוק האמריקאי, הן לאחר משבר הסאב פריים, שפקד את העולם בשנת 2008 וניתן לקבוע באופן וודאי כי אלו יתאזנו גם לאחר משבר הקורונה.
באפיק ההשקעה האמור, על סוחר להיפטר ממרבית המניות המצויות בתיק המסחר שלו. מכירות אלו נועדו לשם צמצום הפסדים כעת. לאחר הליך התיקון של השוק, יוכל אותו סוחר לרכוש את אותן מניות ואחרות בשנית, במחיר נמוך מאשר נמכרו, ולהרוויח מעליית השוק עד לתיקונו.
מהות העניין – הרווח הגלום בירידת השוק
לאלו מכם שמעוניינים להרוויח כבר עכשיו, על חשבון הירידות אותן מציג השוק, מובאות דרכי הפעולה הבאות. יש לציין כי הדרכים האמורות דורשות שליטה עניינית בשוק המניות, ואין לקפוץ לנסותן בטרם בוצע מחקר מעמיק אודות כל אחת מהן. ראשית, עומדת למשקיעים השונים אפשרות למכור בחסר, או בשמה הנפוץ "SHORT". שורט הוא בעצם הימור על ירידה של השוק.
הדבר מתבצע באופן הבא: סוחר, הרוכש אופציית שורט, מקבל בהשאלה נייר ערך מבעליו ומוכר אותו בשוק. לאחר זמן מה, עליו להחזירו לאותו מוכר את נייר הערך.
לשם כך, יקנה הסוחר את אותה המניה במחיר מוזל ויחזירה למוכר נייר הערך הראשוני. לדוגמה, יוסי לקח מדני מניית אל – על, בעת ששוויה עמד על 50 שקלים. יוסי מכר את המניה בשוק, וכעת ברשותו 50 שקלים. לאחר חודש וחצי, מחיר מניית אל – על עומד על סכום של 15 שקלים. יוסי, שמחויב להחזיר לדני מניית אל – על, ולא סכום כספי כלשהו, רוכש בשוק המניות את מניית אל – על בסכום של 15 שקלים ומחזיר לו את המניה. לפיכך, נשארו ליוסי 35 שקלים בכיסו, וזהו הרווח מירידת השוק. יש לשים לב כי במידה ולאחר ביצוע שורט חלה עלייה במחיר המניה, רוכש השורט מפסיד כסף.
האפשרות השנייה, העומדת לזכות המשקיעים, היא אופציית PUT. אופציה היא חוזה מכר בין שני צדדים, מצד אחד מוכר האופציה, הוא בעל המניה, ומצד שני רוכש האופציה. החוזה שנוצר בין השניים מאפשר לרוכש האופציה ללוות מניה מהמוכר, ולמכור לו אותה בחזרה בעת המימוש. נמחיש באמצעות דוגמה. בעולם מקביל, אני מניח בתחילת פברואר כי בשל הקורונה, מניית אל – על תתרסק בסביבות חודש אפריל.
כיום, מניית אל – על נסחרת במחיר של 100 שקלים למניה. אני ארכוש אופציה למכור את מניית אל – על, בחודש אפריל, בסכום של 50 שקלים.
לאחר רכישת האופציה, אני בעצם לווה מבעל המניה (מוכר האופציה) את מנית אל על, ואמכור לו אותה בסכום הנקוב במועד הפקיעה, הוא חודש אפריל. אם בחודש אפריל מניית אל – על תהא שווה 20 דולר, ארוויח בגין מכר של המניה 30 דולר, בהיעדר עלויות השקעה. בכל הנוגע לאופציות, יש לעמוד על נקודה חשובה. אופציה מתוארת בספרות ובעולם ההשקעות כאפיק השקעה בעל סיכון רב יותר מאשר ניירות ערך קלאסיים אחרים, דוגמת מניות ואג"ח.
הסיבה לכך תמונה במינוף הכרוך בהשקעה. ברכישת אופציה, אני בעצם משלם בעד הזכות למכור את המניה בעתיד. נחזור לדוגמה לעיל, ונניח כי מחירה של האופציה עומד על 20 דולר, המשולמים בעד אפשרות מכירה של האופציה בסך של 50 שקלים בחודש אפריל.
באם בחודש אפריל מחיר המנייה יעמוד על 55 שקלים, לכאורה הפסדתי 5 דולר, שכן מכרתי את המניה חזרה במחיר של 50 דולר, קרי הפסד של 10%, שיכול להיראות לגיטימי. אולם, בבחינת התשואה על האופציה עצמה, ניתן לראות כי לאור ההשקעה באופציה, היא 20 שקלים, ההפסד בגין ההשקעה עומד על 25%. הפסד קצת יותר גבוה.
גידור והשקעות מתקדמות
לצד האפשרויות המוצגות לעיל, המאפשרות רווח מירידת השוק בעזרת פעולת רכישה אחת, ישנן דרכים מתקדמות יותר ליצירת רווח על בסיס ירידות השוק, או נתחים בו, לצד גידור הסיכון באופן אופטימלי. הדרך הראשונה הקיימת היא לונג שורט אקוויטי. מדובר על אסטרטגיית הגידור הפופולרית ביותר נכון לתחילת 2014, שנה בה היקף הסחר באסטרטגיה האמורה עמד על שיעור של 613 מיליארד דולר.
בעוד על שורט הוסבר לעיל (לשם תזכורת, הימור על ירידת המנייה), רכישת לונג מהווה הימור על עליית המניה, כלומר, לפי האינטואיציה הבסיסית ביחס לתשואות. אסטרטגיה זו שואפת לייצר רווח מפער התשואות הקיים בין שתי מניות, אף במקרים בהם שתיהן צוללות מטה.
על אף שהרווח נובע מהפער בין התשואות בין המניות, במצב אופטימלי על משקיע לבחור במניה אחת שתרקיע שחקים בעוד השנייה תציג נתוני התרסקות. השיטה פועלת בדרך בה קונים מניה, שצופים לעלייתה בזמן הקרוב, לצד מכירה בשורט של מנייה אחרת.בעוד בעבר הפרקטיקה דגלה ברכישה של שתי מניות מאותו הסקטור (נוקיה מול אפל, קואופ מל רמי לוי וכו'), לאור משבר הקורונה, ניתן להתמקד בסקטורים שונים.
דוגמה אחת, שעלתה לא פעם במאמר זה, היא רכישה בשורט של מניית אל – על, אל מול רכישת לונג של מניה בטוחה, דוגמת מניות זום, רמי לוי או כל חברה אחרת שבהלת הקורונה הובילה לעלייתה. הפער בין הנתונים שמציגות שתי המניות יביאו לתשואה מקסימלית.
כמו כן, בדומה לאפשרות לעיל, ניתן לרכוש פוזיציית לונג שורט סקטוריאלית. באפיק השקעה זה, רוכשים מחד שורט בתעודה או מדד של סקטור שצפוי שיציג תשואות שליליות, דוגמת סקטור התעופה, ונכון לימים אלו גם ענף הנפט, ומנגד פוזיציית לונג על סקטור שצפוי להעניק תשואות חיוביות, דוגמת חברות אינטרנט וקמעונאיות מזון.
גם פוזיציית לונג על סקטור סולידי, דוגמת סקטור הביטוח, תניב תשואות חיוביות, זאת בשל הפער בין הפוזיציות ומטרתן. על כך, הרווח בין התשואות של כל אחת מהחברות יביא לתשואה מקסימלית, בזכות ירידות המדדים.