מכפיל רווח: מהו מכפיל רווח, ואיך הוא יכול לעזור לנו בבחירת מניות

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

מכפיל רווח הוא אחד הפרמטרים הראשונים שיופיעו כאשר מתבוננים בנתונים של מניה, ביחד עם המחיר שלה ושווי השוק. אבל מהו אותו מכפיל רווח? מדוע כאשר דנים על מניות אנו תמיד שומעים מושג זה והאם הוא הכרחי לקבלת ההחלטה של לקנות מניה?

 

מכפיל רווח, מה זה?

מכפיל רווח משמעותו פשוטה, הוא עונה על השאלה תוך כמה זמן מרגע ההשקעה אחזיר את ההשקעה על ידי רווחי החברה בה השקעתי. זאת, בהנחה שרווחי החברה כיום יישארו קבועים למשך תקופת ההשקעה. מכפיל רווח הוא אחד מהמדדים הנוחים ביותר לחישוב כדאיות השקעה והוא כולל בחישובו את מצב החברה. 

לדוגמא, מכפיל הרווח של חברת אמזון כיום נמצא מעל 100 שנה. כלומר, אדם המשקיע היום באמזון יוכל להחזיר את השקעתו על ידי רווחי החברה רק לאחר 100 שנים. האם בשל כך אפסול את השקעתי בחברה זו? לא בהכרח. יש לשים לב, שבחינת קריטריון מכפיל הרווח אינה מספיקה, שכן השקעה באמזון עשויה להיות השקעה משתלמת מאוד, אם אנו צופים שינוי במחיר למניה או ברווחי החברה. כלומר, מכפיל הרווח מתייחס למחיר המניה הנוכחי, ולרווחי החברה הנוכחיים. שינוי בנתונים אלה ישנה את מכפיל הרווח. במילים אחרות, מכפיל רווח הוא צופה פני עבר, או הווה ליתר דיוק, ולא פני עתיד. 

 

כיצד הוא מחושב?

לפי נוסחת מכפיל הרווח אנו אמורים להחזיר את השקעתנו מהר יותר ככל שמכפיל הרווח נמוך יותר. חישוב המכפיל (באנגלית – P/E) נעשה על ידי חלוקת מחיר המניה ברווח הנקי של החברה בשניים עשר החודשים האחרונים.

חישוב זה מציג מכפיל רווח היסטורי ולכן במקרים בהם יש תחזיות על הכנסות ורווחים צפויים נעדיף לשלב בחישוב שלנו את הרווחים שהיו בפועל ברבעונים שחלפו בתוספת הרווחים הצפויים שפורסמו, כך שבסך הכל המכנה כולל רווחים של שנה שלמה. בדרך כלל אין צורך לחשב את מכפיל הרווח וניתן למצוא אותו באתר המאיה של הבורסה או אתרים כלכליים שונים, אך יש לשים לב כי לרוב מכפיל זה יהיה היסטורי ולא יכלול את תחזיות הרווח של החברה. 

 

תשואה שנתית

המספר ההופכי של המכפיל, כלומר, 1 חלקי המכפיל מייצג את התשואה השנתית הממוצעת של השקעה במניה. ככל שהמכפיל נמוך יותר התשואה השנתית שגלומה בעת הרכישה גבוהה יותר.

 

אז לא להשקיע בחברות עם מכפיל רווח גדול?

האם הדוגמה לעיל של חברת אמזון המצליחה מרמזת שלא כדאי להשקיע בה? האם בכלל כדאי להשקיע בחברות שמכפיל הרווח שלהן כל כך גדול, או שמא מומלץ להשקיע בחברות עם מכפיל חד ספרתי, שאת החזר ההשקעה נקבל תוך זמן קצר. לשם מענה על שאלות אלו יש לזכור כי בעוד כל משקיע רוצה להחזיר את השקעתו בזמן המהיר ביותר ועם הרווח הרב ביותר, מכפיל רווח גדול עשוי דווקא להעיד גם על ציפיות אופטימיות של המשקיעים.

כפי שצוין, מכפיל רווח כולל לעיתים תחזיות עתידיות על רווחים ולכן מכפיל גדול עשוי לטמון בחובו הנחה של המשקיעים כי צמיחת החברה תהיה מהירה וגדולה. מומלץ לבחון מכפילי רווח בין חברות בענפים זהים על מנת לקבל אינדיקציה הולמת על מכפיל הרווח האולטמיטיבי של תעשייה זו. יש לבחון את הרקע של החברה, תחום פעולה, תחזיות שפורסמו, את המתחרות ואת קצב הצמיחה האופייני לענף.

 

אז איך כן כדאי להתייחס למכפיל הרווח?

כפי שאולי כבר קיבלתם את הרושם מהפסקה לעיל מכפיל הרווח הינו כלי חשוב אך השימוש בו עלול גם להטעות. יש להתייחס אל המכפיל רווח כאינדיקציה נוספת מבין רבות לבחינת כדאיות ההשקעה. יש לזכור כי מכפיל רווח קטן אינו תמיד חיובי ועל כן אין להסתמך על מכפיל המחושב באתרים השונים ולחפש תחזיות ונתונים עתידיים העלולים לשנות את התמונה העכשווית. למשל צפי להתרחבות החברה, טכנולוגיה חדשה, טעמי השוק ועוד. חשוב לדעת כי מכפיל הרווח לא לוקח בחשבון את מבנה ההון של החברה, המאזן.

עשויות להיות שתי חברות בתחום זהה עם מכפיל זהה אך כאשר נבחן את המאזן שלהן נגלה כי לחברה אחת יש הון עצמי של 20% וכנגד כך חוב של 80% בעוד לחברה השנייה המצב הוא הפוך, משקיע חכם יבחר בחברה השנייה, שכן היא מגלמת סיכון נמוך יותר. בנוסף, מכפיל רווח נמוך בקיצוניות מזה של חברות דומות בשוק מחייב הדלקת נורה אדומה. מכפיל שכזה עלול להעיד על חברה ממונפת.

חברה ממונפת היא חברה שהמשקיעים בה מתמחרים אותה כמסוכנת ועל כן היא מציעה תשואה גבוהה יותר מהמקובלת בשוק כדי להצליח ולמשוך משקיעים. יש לזכור כי בחינה של מכפיל הרווח אינה מספקת, שכן המכפיל לא מלמד אותנו רבות על התנהלות החברה ותזרימיה, וכן הוא אינו נוח להשוואה בין הענפים השונים, למרות זאת מומלץ להתרגל לבחון גם קריטריון זה שכן עם הזמן אנו יכולים להסיק מסקנות על התנהלות החברה וציפיות השוק. הוא מאפשר בחינה מהירה של המחיר בה נסחרת מניה.

 

מציאת נקודות להשוואה

כדי לנסות ולהתגבר על חלק מן החסרונות שציינתי רצוי לשאוף למצוא מכפיל רווח של ענף על מנת לייצר לעצמנו בסיס השוואתי נוח לבחינת השקעות. למרות כך, יצירת מצע זה של חברות זהות הינו קשה במיוחד שכן ישנם הבדלים רבים בין חברות גם בין אלו הפועלות בענפים זהים. לכן, במקום לבחור בענף שלם ניתן לבחור במספר חברות זהות, לבחון את היבטיהם ולחשב את מכפילי הרווח ההיסטוריים ובכך לקבל אומדן להפרשים וההבדלים בין מכפילי הרווח במהלך השנים.

כאשר אנו רואים שינויים חדים ניתן לבחון את המקרים באופן פרטני ולנסות למצוא הסברים לכך. למשל, לאחר הרפורמה של שר האוצר, משה כחלון, בתחום חבילות הסלולר, מכפילי חברות הפלאפונים השתנו מאוד. כפי שניתן להשוות למכפילים של חברות מאותו התחום, ניתן גם להשוות למכפילים היסטוריים של אותה החברה, תוך הימנעות ממצבי קיצון, ובכך לבחון את נקודת ההימצאות של המכפיל הנוכחי. אם המכפיל נמוך מהממוצע ההיסטורי הדבר עשוי להצביע על כך שהמניה נסחרת בתמחור חסר וזהו זמן טוב לרכוש אותה.

בנוסף, ניתן לחפש את רווחי החברה ולהכפילן במכפיל ובכך להגיע למחיר של המניה. את מחיר המניה אליו הגענו ניתן להשוות למחיר שבה היא נסחרת בפועל. אם המחיר נמוך משמעותית מזה שבו היא נסחרת אז החברה, ואיתה המכפיל אינם ממונפים וניתן לשקול רכישה של המניה. 

 

הקשר בין המכפיל לריבית במשק

נקודה נוספת להבנה היא הקשר בין הריבית במשק למכפילים. נקודה זו הינה רלוונטית להיום, ימי הקורונה, תקופה בה בנקים רבים ברחבי העולם ביצעו הורדת ריביות. הורדה של הריבית מובילה לאטרקטיביות פחותה של אפיקי השקעה קונסרבטיבים כמו למשל אג"ח, שכן התשואה שמקבלים שם היא נמוכה מאוד. במצב שכזה יש פניה לרכישת מניות, דבר המוביל להתייקרות המניה ועל כן עליה פתאומית במכפיל הרווח של החברה. במצב שכזה, משקיעים מוכנים לרכוש מניות גם עם מכפילים גבוהים מהמוצע.

 

לסיכום

מכפיל רווח הוא פרמטר חשוב, שחובה לבחון, כאשר שוקלים להשקיע במניה כלשהי. עם זאת, המכפיל אינו חזות הכל, אלא אחד מיני פרמטרים רבים, שביחד יוצרים תמונה שלמה, המעידה על מצב החברה, ועל כדאיות ההשקעה. כמו כן, חושב לציין שהמכפיל מציג את המצב בנקודת הזמן הנוכחית, וכן בסקטורים שונים יש מכפילי רווח שונים. לכן, כדאי לנסות ולמצוא חברות דומות, ולהשוות בין מכפילי הרווח, או לחלופין להשוות את מכפיל הרווח הנוכחי למכפיל הרווח בנקודות שונות בעבר של החברה, כדיי לקבל תמונה ברורה יותר. בשורה התחתונה, ככל שנשיג מידע רב יותר על החברה, על תוכניותיה, ביצועיה ומצבה הפיננסי, כך, בשילוב עם המכפיל, נוכל לקבל את ההחלטה המושכלת ביותר ביחס להשקעה בחברה. 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא