פקודות/הוראות מסחר שחייבים להכיר לפני התחלת השקעה בבורסה

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

שוק ההון, אשר מהווה חלק עיקרי מתיק ההשקעות של ישראלים רבים, אוגר בחובו ידע רב. משכך, ככל שהינכם מעוניינים, או מבצעים בפועל, השקעות בשוק ההון, עליכם להכיר את שלל הפקודות, בסיסיות ומתקדמות כאחד.

מהן פקודות Limit ו – Stop, וכיצד נוכל לקנות מניות במספר פעימות? 

 

הקדמה

השקעות בשוק ההון, המקומי והזר כאחד, הפכו למנת חלקם של ישראלים רבים. אולם, כפי שכולנו יודעים, צבירת ידע, בטרם ביצוע השקעה, הוא דבר הכרחי לשם ביצוע השקעה חכמה ונבונה.

מעבר ללימודים שונים אודות שוק ההון, לרבות שלבי המסחר, אופן קביעת שער המניה והיכרות עם המוצרים השונים, הנמכרים ברחבי הבורסה, על כל סוחר מתחיל ללמוד מהן פקודות המסחר.

 

למתחילים – הפקודות הבסיסיות

Limit

פקודת Limit מאפשרת מכירה או רכישה של מניה בשלט רחוק, לשם הימנעות מישיבה של שעות מול המחשב. שתי הגדרות מצויות תחת פקודה זו. הראשונה היא  מחיר הרף, מקסימלי או מינימלי, בו תרצו למכור או לקנות. השנייה היא מספר המניות בהן תרצו לסחור.

לדוגמה, ככל שאדם מעוניין למכור את 200 מניות שברשותו של חברת טבע, אולם אך ורק במחיר של 100 שקלים ליחידה ומעלה, הוא יכול להגדיר למערכת, על ידי פקודת Limit, לבצע את פעולת המכירה רק ברגע שהמנייה מגיעה למחיר הרצוי.

יש לציין כי ייתכנו מצבים בהם תתבצע הפעולה בעסקה מסוימת רק באופן חלקי. הסיבה לכך היא שייתכן שאומנם ברצונכם למכור 200 מניות, אולם הרוכש מעוניין לקנות רק 100. משכך, ייבצע המחשב את הפעולה באופן חלקי בלבד.

LMC ו – LMO

כל אחת מהפקודות בכותרת הפסקה הן פקודות Limit, אשר משמשות את הסוחרים בשלבים שונים של המסחר. כך, פקודת LMO תשמש אותנו בעת פתיחת המסחר (Opening) ופקודת LMC תשמש אותנו בסגירת המסחר (Closing). ככל שבשלב שנבחר המניה עמדה במחיר שהוגדר, תבוצע הפקודה. ככל שהפקודה לא הצליחה להגשים עצמה בשלב המסחר לו היא נועדה, היא תבוטל.

Market

שורה של פקודות, שנועדו לרכישת מניות ברגע שהוצעו למכירה. יש לציין כי פקודת מרקט אינה כפופה להגדרת מחיר ספציפי. משכך, עלינו להיזהר בשימוש בפקודה, שכן יכולה לגרום להוצאה כספית רבה בעת שימוש לא נכון.

OCO

מדובר על פקודה מורכבת, אשר מאפשרת למשקיעים לבצע שתי פקודות במקביל. רלוונטית במצבים בהם רכשנו מניות תנודתיות. אנו מחד רוצים להרוויח מעליית שיעורה של המניה, ומנגד לא להפסיד יותר מדי ככל שנרכוש אותה ונקלע לירידות חדות בערכה.

פקודת OCO מאפשר לנו לקבוע את שתי הפקודות במקביל. כך, נוכל לקבוע הן הוראת Stop Loss, אשר תיכנס לתוקף בעת ירידת ערכה של המניה, וכן פקודת Limit, שתורה על מכירת המניות בעת הגעה למחיר שהגדרנו.

 

פקודות מותנות

כחלק מהגדרת הפקודות האמורות, יש לקבוע מספר תנאים, שרק בעת קיומם יכנסו לתוקף הפקודות הבאות:

    • Take Profit – הוראה שנועדה להגדיר את שיעור הרווח, שבהתקיימותו אני אהיה מוכן למכור את המניה. לדוגמה, אדם המחזיק במניה ששער השוק שלה הוא 100 שקלים, מעוניין למכור רק ששער המניה יהיה שווה לכל הפחות ל – 120%. מרגע ששער המניה יגיע לערך של 120 שקלים, תיכנס לתוקף הוראת Limit, אשר תמכור את המניה בהתאם למחיר שהסוחר הגדיר.
    • Stop Limit – בדומה לפקודה לעיל, מגדירה את שיעור ההפסד המקסימלי אותו מעוניין סוחר לספוג. לדוגמה, בהמשך לדוגמה לעיל, אני אהיה מעוניין לגדר את הסיכון, ולמכור את המניות שלי ככל שערכן יורד לכדי 80% מתוך 100 השקלים שהן שוות היום. מרגע ששער המניה יגיע ל – 80 שקלים, תיכנס לתוקף הוראת ה – Limit, אשר תמכור את המניות במחיר שהגדרתי.
  • Stop Loss – כנובע משמה, ההוראה האמורה נועדה לצמצום הפסדים. פקודת Stop Loss אינה מוכרת או קונה במחיר שהוגדר על ידי, אלא המבוסס על שער המניה. הסכום היחיד אותו מגדיר המשקיע הוא סכום כניסת הפקודה לתוקף, אשר בהגעה אליו תתחיל מכירת המניות. בבורסות שונות, בהן וול סטריט, ניתן להשתמש בפקודת Stop Loss גם לשם ביצוע קנייה.
  • Trailing Stop – מדובר על הגדרת מכירה, אשר תבוצע לאחר הגעה לשיא וביצוע ירידה, מספרית או באחוזים. באם תגיע המניה לשיא ותתחיל לרדת, ברגע שתרד מהשיא בשיעור שהגדרנו, היא תימכר.
  • לשם המחשה, ניקח מניה שערכה עומד על 50 שקלים, לה הגדרנו Trailing Stop בשיעור של 10%. באם המניה תגיע לערך של 100 שקלים באותו יום, ואז תתחיל לרדת, פקודת המכירה תיכנס לתוקף מרגע שיגיע ערך המניה ל – 90 שקלים. באם היינו מגדירים Trailing Stop בשיעור של 15 שקלים, פקודת המכירה הייתה נכנסת לתוקף מרגע שערך המניה היה יורד ל – 85 שקלים.
  • Buy Above – כנובע משמה, נועדה לרכוש מניות לאחר חציית רף שהגדרנו. בנוסף להגדרת הרף, מגדיר הסוחר את מחיר המקסימום אותו הוא מוכן לשלם בעבור מניה אחת.

 

פקודות בלתי מותנות

קיימות מספר פקודות אשר נשענות במהותן על הרעיון של פקודות ה – Limit והמרקט, אולן הן מעט מתוחכמות יותר. פקודות אלו נעדרות כל צורך בהגדרת תנאי שיתקיים. אלו הן הפקודות הבלתי מותנות:

  • IOC – בצע או בטל. מדובר על פקודות Limit שצריכות להתבצע ברגע מידי. ככל שלא ניתן להשלימה, הפקודה תבוטל. באם הפקודה ניתנת להשלמה באופן חלקי, החלק שאינו ניתן להשלמה יבוטל.
  • FOK – בצע מיד. אולם, כיאה לפירושה (Fill or Kill), ככל שלא ניתן להשלים את הפקודה במלואה, או להשלימה באופן חלקי בלבד, היא תבוטל כולה.
  • ICE – פקודה זו קיבלה את שמה בשל היותה דומה לקרחון. כפי שקרחון מפשיר לאיטו, גם פקודה זו מבוצעת באופן איטי ומדורג. פקודות אלו הן בעצם פקודות  Limit בהיקפים גדולים. כחלק מהגדרת הפקודה, מוגדרות גם הפעימות שברצון הסוחר לבצע. כך, תבצע הפקודה פעימה אחת בכל פעם, עד לסיום כלל קיום כלל הפעימות.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא