אלגו-טריידינג – רובוטים מול בני אדם מי מנצח?

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

מסחר בשוק ההון היא עבודה מפרכת המצריכה השקעה רבה והחלטות שיש לקבל במהירות, לפעמים אפילו בזמן תגובה של שברירי שנייה. מן הסתם, בני אדם שסוחרים בשוק ההון סובלים מחסרונות רבים, לא תמיד הם מצליחים לקבל החלטות נכונות או להגיב בזמן, ופעמים רבות הם מפספסים הזדמנויות פז מאחר והם לא יכולים להיות צמודים למסחר 24 שעות ביממה, יש להם גם חיים וצורך בשינה ומזון.

 

רובוטים מול בני אדם במסחר בשוק ההון

ככל שהטגנולוגיה בימינו הולכת ומתפתחת, קם לו כל תחום האלגו-טריידינג: מסחר מבוסס אלגוריתם. מה זה אומר בפועל? אלגוריתם הוא רצף פעולות, כללים והתניות ממוחשב שמסביר לתוכנת מחשב איך להתנהג. ככה מסבירים למחשב מה בדיוק אנחנו רוצים שיעשה כשבונים תוכנות או אפליקציות – באמצעות בניית הכללים לפעולה.

אלגו-טריידינג הוא הלחם של שתי המילים אלגוריתם וטריידינג – כלומר מסחר בשוק ההון מבוסס תוכנת מחשב. מה שזה אומר בפועל שבמקום שבנאדם יקדיש ימים כלילות על תוכנת המסחר בשוק ההון שלו, ינסה לקבל החלטות רציונליות נכונות ולהרוויח כמה שיותר כסף במסחר, תוכנת מחשב יושבת לסחור במקומו לפי האלגוריתם שהוגדר לה.

 

איך אלגו-טריידינג עובד?

האלגוריתמים שמגדירים לרובוט איך לסחור בשוק ההון מבוססים על מתמטיקה וסטטיסטיקה. כיום, למעלה מ-70% מכל הפעולות שמבוצעת בשוק ההון מתבצעת בפועל על ידי תוכנת מחשב ואלגו-טריידינג ולא באמצעות בני אדם. האלגוריתמים שמניעים את רובוטי המסחר הללו משתמשים בנוסחאות מורכבות, שיכלול פרמטרים רבים גדולים כקטנים, שילוב של חישובי תנועות, מצבים, סחירות ומחזורים שונים של מניות, לכדי אופן המסחר שהוא לכאורה היעיל והרווחי ביותר.

לא מדובר באלגוריתמים פשוטים כי אם אלגוריתמים מורכבים וסבוכים שמטרתם הסופית מסחר רווחי ככל האפשר. כל תוכנת אלגו-טריידינג משתמשת באלגוריתם אחר, וכמובן שכל תוכנה כזו מתיימרת להיות הטובה והרווחית ביותר. כל אחת מהן, בזמן השימוש בה, סוחרת בשוק ההון באופן תמידי ושוטף כל עוד היא רצה, ומנהלת מסחר נטול רגש ומרובה רציונל – שזהו כמובן דבר חיובי. אמוציות, אימפולסיביות, מצב רוח ותחושות הם גורמים המפריעים לבני אדם לסחור בשוק ההון בצורה היעילה ביותר.

בני אדם המון פעמים מערבים רגשות ותחושות במסחר שלהם, ועל פניו עדיפים רובוטים שעובדים לפי סט של כללים והנחיות ולא משלבים רגשות. מעט מאוד סוחרים בשוק ההון מצליחים באמת לפעול בו באופן נטול רגש, ולאלו שמסתבכים עם זה במיוחד האלגו-טריידינג מספק פתרון טוב שכן הוא ינהל את המסחר בשמם באופן הכי רציונלי ונטול רגש שיש.

דינמיות, חישובי מסלול מחדש ולמידה מתמדת – תוכנת אלגו-טריידינג טובה תהיה דינמית ככל האפשר. החסרון והסיכונים שבאלגו-טריידינג טמונים בתוכנה שמריצה אותם ואיך היא בדיוק פועלת ועובדת, אותו אלגוריתם מדובר. האם סט הכללים, רצף הפעולות, ההתניות והנוסחאות שנכתבו באלגוריתם הם באמת הכי יעילים וטובים שיש כדי למקסם את הרווחים במסחר? האלגו-טריידינג חייב להיות דינמי ולחשב מסלול מחדש במידה ויש צורך, כלומר אם חלקים מהאלגוריתם לא עובדים יותר לטובת הסוחר או עובדים פחות טוב בעקבות נסיבות או תקופת זמן שהשתנתה ויחד איתה הביאה שינויים באופי המסחר. התוכנה תלמד את המצב החדש ותייצר רצף פעולות חדש, תשנה את אופן העבודה שלה ותעבור לסחור באופן שונה.

 

אלגו-טריידינג בבועת העתיד

ככל שהטכנולוגיה תתפתח והמפתחים של אלגוריתמי טריידינג ישקיעו עוד זמן, שכלולים, שדרוגים ושפצורים במערכות שלהם, כך האלגו-טריידינג יהפוך להיות יעיל יותר ויותר. כמו שהקופאיות בסופר הולכות ומוחלפות במכונות לתשלום עצמי, הפקידים בבנק מוחלפים במסכים ומכונות אוטומטיות, ומזכירות אנושיות מוחלפות בשירותי הכתבה ומשרד דיגיטלי, כך גם מנהלי השקעות יוחלפו בתוכנות אלגו-טריידינג.

זה תחום שבניגוד לתחומים אחרים לעולם לא יהיה ממוחשב לחלוטין ללא ספק, תמיד ישולבו חוות דעת והחלטות אנושיות כדי להניע את גלגלי ההשקעות בשוק ההון, אבל הצפי הוא שבעתיד, רוב המסחר בשוק ההון יתבצע באמצעות תוכנות אלגו-טריידינג.

 

אז אלגו-טריידינג מושלם?

ממש לא

יש לאלגו-טריידינג חסרונות, חלקם אפילו מסוכנים. ראשית, יש מקרים רבים שבהם לא משנה כמה האלגוריתם משוכלל, יעיל, משופצר וחד – עדיין סוחר טוב היה מקבל החלטה טובה יותר ומונע הפסדים או מייצר רווחים שהתוכנה לא הצליחה לייצר. רוב תוכנות האלגו-טריידינג יעילות ורווחיות יותר מרוב הסוחרים בשוק ההון, אבל אם בוחנים כל מקרה לגופו עדיין יש סוחרים שמסוגלים לעשות עבודה טובה יותר, וגם יש נקודות שבהן הרבה סוחרים היו מקבלים החלטה ספציפית נכונה יותר מהרובוט שמריץ את האלגוריתם.

 

שנית

צריך לזכור תמיד שמי שבנה את האלגוריתם ומריץ את הרובוטים שעובדים עם האלגוריתם הם בני אדם. יש מקום לתמרונים ומניפולציות מכוונות למטרת רווח. כך לדוגמא מי שבנה את האלגוריתם לתוכנה מסויימת יכול להטות אותה לכיוון החלטות מסויימות, ומאחר והוא מכיר את דרך הפעולה המדוייק שלה הוא יכול להשתמש בפופולריות והשימוש הרווח בתוכנה בשוק למען הרווח האישי שלו. הוא יכול להנחות את התוכנה לדוגמא לבצע פעולת קניה גדולה שברגע האחרון מתבטלת, ועל ידי כך להזיז את כל השוק, ועל הדרך לצפות את התנועה הזו ולנצל את הצפי למען רווחו האישי.

פעולות שכאלה הן אפשריות ומאוד קשה לאתר אותן ולהבין שהייתה כאן הטייה מכוונת למען רווח אישי, וזו הסיבה שבגללה אלגו-טריידינג אסור במדינות רבות. זה שהוא אסור במדינה מסויימת לא אומר שהמצב בפועל הוא שאין אלגו-טריידינג במדינה הזו – לא קל או פשוט להבין אילו פעולות בשוק מבצע רובוט ואילו בני אדם, כך שניתן להפעיל מסחר אלגו-טריידינג מתחת לראדר החוק, האכיפה קשה עד כדי בלתי אפשרית.

 

שלישית

בשוק קיימים אלגוריתמים רבים ותוכנות רבות, מגוונות ושונות, שמפעילים רובוטי אלגו-טריידינג. יש חשש שריבוי אלגוריתמים שונים שפועלים ועובדים אחרת בשוק ההון "יתנגשו" ויצרו מהומה של ריבוי פעולות בשוק ההון. כל "באג" (כשל תוכנה בהגדרות האלגוריתם) או חור בקוד תוכנת האלגו-טריידינג יכול ליצור בלאגן, להזיז את שוק ההון ואולי אפילו לגרום לנפילות, במיוחד כאשר האלגו-טריידינג נפוץ ומניע את רוב הפעולות בשוק.

יש חשש שבעבר מכונות המריצות אלגוריתמים של מסחר הצליחו להרים או להפיל שווקים שלמים בחלקיק שניה, להזיז מניות לגבהים או נקודות שפל חסרות תקדים, והפסידו כספים רבים עבור המשקיעים שעובדים איתם. כאמור, אי אפשר להיות בטוחים לחלוטין שהאלגו-טריידינג הוא האחראי לכל המחדלים האלו, אלא רק לשער – וזאת מאחר וכפי שהוסבר, קשה מאוד להבדיל בין פעולות שרובוטים מבצעים בשוק ההון ופעולות שבני אדם מבצעים בשוק ההון.

בגלל שהאלגו-טריידינג שנוי במחלוקת, תוכנות האלגו-טריידינג מנסות להסוות את עצמן היטב ולהראות לכל צופה מהצד כפעילות אנושית. פעולות המסחר מתפרקות לאלפי פעולות קטנות, ועוד מניפולציות סביב הפעולות שהרובוט מבצע מיושמות כדי לחקות מראה של פעילות אנושית.

 

מהי נקודת הכשל של אלגו-טריידינג?

נקודת הכשל הגדולה ביותר של האלגו-טריידינג היא ללא ספק החשש מרמאות והונאות, שהאלגו-טריידינג הלכה למעשה כמעט מעודד. הרשות לניירות ערך הפעילה מאבק קשוח נגד כמה חברות שברשותן היו תיקי מסחר אלגוריתמי, מתוך חשש להונאות שביצעו. במסגרת המאבק, ביקשה הרשות לניירות ערך להפסיק את פעילותה של חברת המסחר USG, אך בית המשפט התקשה להכריע במחלוקת ונכון לעכשיו – USG עדיין מפעילה השקעות אלגו-טריידינג ולקוחותיה עדיין מקבלים ממנה שירותים כמעט כרגיל.

בשנת 2015 נכנסה הרשות לניירות ערך ראש בראש בחברת יוטרייד, מתוך חשש להונאת ענק נגד לקוחות החברה. החקירה התחילה אחרי שלקוחות רבים של יוטרייד הגישו תביעות על הפסדים של כספים רבים, איחורים בתשלומי רווח, תקלות טכניות וכשלים באופן ניהול המסחר. חברת יוטרייד קרסה ונסגרה בסוף שנת 2015, וכל החשדות עדיין נבדקים עד היום, אך האפשרות שבוצעו שם הונאות ורמאויות נגד לקוחות החברה חי ובועט.

מנכ"ל חברת יוטרייד לשעבר אביב טלמור ברח מהארץ והשאיר אחריו חוב קטן של 40 מיליון שקל ללקוחות החברה. הרשות לניירות ערך לא רק מנהלת חקירות ומאבקים, אלא גם מזהירה את ציבור הסוחרים והמשקיעים פעמים רבות בשנים האחרונות. הרשות מתארת ממצאים שליליים: מספר פניות הציבור, התלונות והמשקיעים שמחשיבים עצמם כנפגעים כתוצאה מאלגו-טריידינג הולך וגודל.

מדובר בענף שהרגולוציה בו עדיין לא מוסדרת מספיק עקב מורכבתו הטבעית, וכל תחום האלגו-טריידינג מועד, לפי הרשות לניירות ערך, לפורענות, הונאות, רמאויות ומעילות. בעולם שבו אפילו הרגולוציה הכללית למסחר בשוק ההון עדיין לא יציבה ומפורטת מספיק, הרגולוציה סביב האלגו-טריידינג בכלל עדיין לא קיימת אפילו באופן ראשוני.

קשה מאוד להפעיל ולהגדיר פיקוח בתחום בגלל מורכבות התחום, יש צורך להבין ראשית את כל התוכנות והאלגוריתמים הקיימים היטב, אופן הפעולה והדרך שבה הם מנהלים את המסחר, ורק אז להתחיל להכניס כללים, שגם אותם יהיה קשה ליישם ולאכוף.

 

נקודת המפנה – נפילת הכלכלה העולמית הגדולה ב-2008

עד 2008 היה מקובל יותר לחשוב שמסחר אנושי הוא היעיל והאמין ביותר. המפולת הכלכלית שחווה כל העולם ב-2008 גרם לטובי המשקיעים והסוחרים לחשוב מחדש על האמונות הרווחות בתחום. עד 2008 הבנקים, משקיעים וחברות השקעה גדולות הסתמכו בעיקר על החלטות אנושיות וחוות דעת אנושיות, ואחרי 2008 כל השוק התחיל להבין שיש לשלב מסחר ממוחשב ואוטומטי באמצעות רובוטים ומחשבים.

12 שנים לאחר מכן, קופצים ל-2020, תחום האלגו-טריידינג תופס תאוצה מסחררת וכיום אחראי של יותר מ-70% מהפעולות והעסקאות בשוק ההון. אין חברת מסחר רצינית בודדת בשוק שמעיזה להפעיל את השקעותיה וניהול הכספים שלה בשוק ללא רובוט חכם. חלק מהחברות האלו מדווחות כי התוכנה ניהלה וביצעה עבורן פעולות בעבר שגרמו לה לרווחים של מיליוני ומיליארדי דולרים.

 

האלגוריתם מול ההגיון האנושי במצבים שונים

אחד היתרונות המרכזיים של האלגו-טריידינג הוא המסחר הקר, נטול הרגש והתחושות. מהצד השני של המטבע, יש מומחים כלכלים רבים שטוענים כי בשורה התחתונה האלגוריתמים לרובוטים נכתבו על ידי בני אדם, ולכן גם באופן הפעולה של האלגוריתם יש אלמנטים של פסיכולוגיה, רגש ותחושות, כך שהיתרון הזה לטענתם מטשטש. ומה קורה כשמשקיע אנושי נכנס לפאניקה בעקבות תנודות מהירות ונוטש מפחד? מחקרים מראים כי האלגוריתמים קצת יותר אדישים לתנודות חדות, ופחות נוטים לפחדים ונטישות.

הרובוט מעדיף לדבוק בהשקעה ולא לברוח ממנה עם כל שינוי חד, כדי לוודא אמינות ואמיתות של ירידה חדה לפני שהוא מבצע החלטה, בעוד שלבני אדם קשה להשאר אדישים לירידה חדה כדי לבדוק עד כמה הירידה אמיתית. זה יוצר סוג של רצף אירועים שמוביל לנצחון חזק לכיוון הרובוטים, שגורפים, באירועים כאלה, את הרווחים הגדולים בסופו של דבר.אם מדובר בסוחר אנושי ותיק, כשרוני ורב ניסיון והצלחות – המון פעמים היכולות שלו יתעלו מיכולות כל רובוט, לפחות רוב הזמן.

סוחר אנושי כשרוני מפעיל שיקול דעת אחראי בכל נקודת זמן, ויודע איך לנצל אירועים לא צפויים לטובתו ולטובת הרווח האישי שלו, והאלגוריתמים במקרים כאלו המון פעמים מגיבים פחות טוב. הרובוט לא מבחין בין מדד, סחורות או ניירות ערך – הוא לא מכיר אותם ואת האופי שלהם לעומק כמו סוחר אנושי ותיק, ומתייחס לכל מדד, סחורה או נייר ערך כאילו היה עוד פרמטר בתוכנה. במצבים כאלה, ההגיון האנושי דווקא מתעלה על החישובים הקרים של המכונה, וממקסם רווחים.

 

איך ואיפה להשקיע באמצעות אלגו-טריידינג?

ישנן חברות השקעה מגוונות לבחירתכם, וחשוב שתדעו שהבחירה שלכם עם איזו חברה לעבוד תשפיע המון על אופן המסחר שלכם, הרווחים או ההפסדים שלכם. כל חברה שונה מאוד מחברתה, חלקן מרוויחות במצבים מסויימים, חלקן מפסידות במצבים מסויימים, וחשוב להבין שכל חברה להשקעה באלגו-טריידינג מפעילה אלגוריתם שונה לניהול ההשקעות. חשוב גם לבחור בחברה אמינה שלא תתמרן את התוכנה לטובתה האישית, ושלא, חס וחלילה, תגיע למצב שהיא ממש מבצעת הונאות מובהקות נגד הלקוחות.

 

ספינת האלגו-טריידינג עומדת להפליג – מעוניינים לנסות ולהצטרף לסיפון?

אז אם אתם מעוניינים לנסות ולשים את כל הסיכונים בצד, יש סיכוי שתוכלו לעשות כסף לא רע באמצעות מסחר אלגו-טריידינג. בניגוד למסחר שוק ההון שאותו אתם מנהלים בעצמכם, כשרובוט מנהל עבורכם את ההשקעה, כל אחד יכול להתחיל לסחור בשוק ללא ידע מוקדם או כל הכשרה שהיא, מלבד ידע בסיסי בתחום והכרות כללית עם השוק.

אתם גם יכולים לקחת תיק השקעות רגיל שמנוהל בכל חברת השקעות שיש לכם כיום, ולהעביר אותו לחברת ניהול השקעות באלגו-טריידינג, וכך למעשה להמיר את הטיפול והתפעול בתיק ההשקעות שלכם מאנושי לממוחשב.חשוב לבחור חברת השקעות בתבונה, אחרי סקר שוק, בדיקות אמינות והפעלת אינטואיציות שקולות. אם זה נשמע טוב מידי – תחשדו.

אם מבטיחים לכם הרים ונפלאות (לא ניתן להבטיח באופן מפורש אפילו לא תשואה נמוכה) – תחששו. אין בטחון מוחלט בשום השקעה, אפשר רק להבטיח לכם סיכונים נמוכים וסטטיסטיקת רווחים גבוה, ולהסתמך על ביצועי העבר. אל תקשיבו למה שחברת ההשקעות מספרת לכם על העבר – חקרו את העבר שלה בעצמכם, חפשו מידע על נתונים, סטטיסטיקות, רווחים והפסדים שהיו לחברה בעבר באינטרנט. אתרו ודברו עם משקיעי אלגו-טריידינג ובררו מולם האם הם מרוצים, איפה ואיך הם משקיעים, והאם הם מרוויחים תשואות יפות.

אחרי ההצטרפות, חשוב להשאר עם היד על הדופק, ולנצל את כלל הכלים שחברת ההשקעות מעניקה לכם כדי לעקוב ולפקח על ההשקעה. חשוב מאוד לוודא כמה דברים לפני ההצטרפות ומיד אחרי ההצטרפות:

וודאו שהכסף שלכם מתנהל בחשבון נפרד מחשבונות חברת ההשקעות בה בחרתם, ושמדובר בחשבון שהוא על שמכם ועל שמכם בלבד. וודאו שפרטי החשבון וביצועיו חסויים וזמינים אך ורק עבורכם. וודאו שאין עלויות הקמה או הצטרפות. כפי שנתאר בסעיף הבא, עלויות קבועות לניהול, ו/או עלויות קבועות עבור שימוש במערכת, ו/או עמלות מתוך הרווחים – אלו שיטות גבייה מקובלות בתחום.

 

עלויות הקמה – פחות מקובלות בתחום

אם מבקשים ממכם לשלם על הקמת חשבון או פתיחת תיק השקעה, הפעילו גלאי אמינות. וודאו ואולי אפילו בקשו לצפות בדוגמא של איך מערכת המעקב והפיקוח שלכם תראה אחרי שתצטרפו. וודאו שהמעקב הוא מלא ואתם יכולים לראות הכל לגבי ההשקעה שלכם וההתנהלות שלה. השוו את הממשק והפירוט למה שאתם רגילים לו בחשבון הבנק שלכם, דרך אתר הבנק או אפליקציית הסלולר של הבנק – האפשרויות, הפירוט והמראה צריכים להיות דומים מאוד.

וודאו שהממשק האישי שלכם למעקב ופיקוח יכיל גם פונקציות מורכבות: דוחות, סטטיסטיקות וכדומה. וודאו נזילות מלאה ומוחלטת – הכסף שלכם יכול להמשך בכל יום, אתם יכולים לסגור את החשבון בכל עת ללא עמלות סגירה ומשיכה וללא הליכים בירוקרטיים מתישים.

כמה זה עולה לי?

כל חברה גובה מחירים שונים, אבל הסטנדרט נע בין סכום קבוע של סביב ה-300-400 שקלים לחודש, ועד כדי גבייה של סכום בשיטת הגבייה לפי הצלחה – המערכת וניהול ההשקעה הרובוטי חינם בתמורה לחלוקה ברווחים.

כמובן שתשלום עמלה מתוך הרווח עדיף לכם, שכן כאמור מדובר בתשלום לפי הצלחה, מהצד השני, אחרי שהתנסתם וראיתם שתיק ההשקעות שלכם צובר רווחים, תשואות והצלחות – כדי מאוד לבדוק מעבר לתשלום קבוע על המערכת או על דמי ניהול, מאחר וככה תגדילו סיכון אבל תחזקו רווחים פוטנציאליים היה ואלו יתממשו.

כאשר חברת ההשקעות מציעה לכם חלוקה ברווחים, מדובר בסוג של תו איכות, מאחר ונראה שהחברה מאמינה במערכת שלה בצורה כזו שלא אכפת לה לא לדרוש מכם תשלום במידה ולא הרווחתם כסף.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא