השקעות קטנות – איך לקבל תשואה גם בסכומי השקעה נמוכים

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

בעוד הבורסה מהווה עניין יומיומי עבור משקיעים שרוכשים ומוכרים מידי כמה שעות מניות בשוק ההון, עבור רבים, השקעות נחשבות לפנטזיה, מעין תחום שחור ולא מוכר.

הסיבה לכך נעוצה לרוב בחשש של אותם אנשים להיכנס לתחום חדש, שכולל השקעה כלכלית גבוהה. אותם אנשים לא יודעים, כי ניתן להיכנס לשוק ההון בקלות, באמצעות השקעות בסכומים נמוכים, ואף לקבל עליהן תשואות.    

אז מהי בכלל השקעה? מהן ההעדפות ביחס לסיכון? וכיצד ניתן לקבל תשואה גם בסכומי השקעה קטנים? על שאלות אלה ועוד תוכלו לקרוא במאמר הבא.

 

שוק ההון – לעשירים בלבד?

עבור רבות ורבים, שוק ההון הוא תחום מסתורי ומרתיע, לגביו הם שומעים בעיקר על הצלחות אך מודעים גם לסיפורי ההפסדים והמשברים. יותר מכל, לעתים יש כאלה המרגישים ששוק ההון הוא תחום השמור לעשירים בלבד, ומי שאין להם הון רב – לא יכולים להשתתף.

אמנם זה נכון שהשקעה בסכומים גדולים פותחת אפשרויות גדולות יותר, עם תשואות בדרך כלל גבוהות יותר, וכמובן, בשורה התחתונה – רווחים נאים יותר. אולם, הכניסה לשוק ההון לא שמורה לעשירות ועשירים, ולמעשה גם בסכומי השקעה לא גדולים ניתן להניב רווחים משתלמים, תוך לקיחת סיכונים על פי רמת העדפת הסיכון האישית.

 

איפה לשים את הכסף – בבנק, בהשקעה או בתוך המזרון?

כאשר אנו מצליחים להכניס יותר מאשר אנו מוציאים מידי חודש, או כאשר קיבלנו סכום כסף חד פעמי, תהא הסיבה אשר תהא – ירושה, מענק או כל דבר אחר, אנחנו הלכה למעשה יוצרים חיסכון.

גם אם אינכם חושבים להשתמש בכסף זה בעתיד, על פי ההגדרות החשבונאיות מדובר בחיסכון: כל ההכנסה הפנויה, כלומר ההכנסה בניכוי תשלומי מסים, פחות כלל ההוצאות על צריכה – הם החיסכון הפרטי שלנו.

אזרחיות ואזרחים רבים צוברים בחשבון העובר ושב שלהם סכומים של עשרות עד מאות אלפי שקלים. בתיאוריה, כל הכסף ששמור אצל הבנק, ולא מתחת לבלטה או בתוך המזרון, צריך להגדיל את עצמו: הריבית במשק, שמהווה למעשה את מחיר הכסף, צריכה להגדיל משנה לשנה את סכום הכסף המצוי בזמן.

אבל, תיאוריה לחוד ומעשים לחוד. כיום, הריביות במשקים בכל רחבי העולם הן נמוכות עד כדי אפסיות, ולכן בפועל אין שום רווח על הפקדה של כסף בבנק. בישראל המצב אינו שונה, כאשר הריביות שצוברים לקוחות הבנקים שואפות לאפס. למרבה הצער, דווקא נרשמים הפסדים ברוב החשבונות עקב תשלומי עמלות שונות, שמתקזזות עם הרווח התיאורטי של הריבית, והופכים את המזרון והבלטה לאפיקי השקעה אטרקטיביים למדי.

לכן, כל מי שעיניו בראשו מבין שכאשר סכומי הכסף מצטברים לכדי חיסכון בר קיימא, כלומר כסף שאיננו צריכים בטווח זמן הקצר כדי לקנות לחם וחלב במכולת, כדאי לחלץ אותו מהעובר ושב ולהשקיע אותו באחת מאפשרויות ההשקעה הקיימות.

 

מהן אפשרויות ההשקעה הפופולריות בשנת 2020?

אפיקי ההשקעה הפופולריים ביותר הם נדל"ן ובורסה. הדעות חלוקות לגבי טיבה של כל אחת מהאפשרויות האלה, ומטבע הדברים הכדאיות של כל אחת מהן תלויה בפרטי ההשקעה הספציפיים. ככלל, ניתן לומר שהשקעה בנדל"ן היא השקעה עם פחות סיכון אך גם עם תשואה צנועה יותר, ואילו השקעה בבורסה מסוכנת יותר בממוצע, ובתמורה מניבה תשואות גבוהות יותר כאשר היא מצליחה.

על פי רוב, על מנת להיכנס להשקעה בתחום הנדל"ן יש להצטייד מראש בסכומי הון גדולים, ולכן אפיק השקעה זה פחות מתאים עבור אלה המחפשות השקעות קטנות. לכן, רוב המאמר יתייחס להשקעות קטנות בבורסה, ולבסוף תהיה גם התייחסות לגבי השקעות קטנות בנדל"ן.

 

מהי השקעה בשוק ההון?

כאשר חברות מעוניינות לגייס כספים ממשקיעות ומשקיעים, הן מנפיקות מניות על שמן ומוכרות אותן. מניה היא נייר ערך, המגלם בתוכו שיעור מסויים מתוך שווי השוק של החברה. רכישה של מניה מקנה לרוכשים שני דברים: ערך כספי, השווה לשיעור מתוך שווי השוק של החברה השקול לשיעור מספר המניות שברשות הרוכש מתוך סך המניות, וכן זכות הצבעה באותו שיעור.

למשל, אם חברת "השקעה חכמה" מנפיקה 3,000 מניות, ושווי השוק שלה הוא 6,000 דולר, הרי שכל מניה שוות הערך ל- 2 דולר. אם משקיעה רוכשת 30 מניות, יש ברשותה נייר ערך השווה מבחינה כספית ל- 60 דולר, וכן ברשותה 1% בזכות ההצבעה בחברה. 

אם בתוך שנה שווי השוק של חברת "השקעה חכמה" גדל ל- 12,000 דולר, כלומר הכפיל את עצמו – הרי שגם כל מניה הכפילה את עצמה, והמשקיעה נהנית מנייר ערך בשווי של 120 דולר, כלומר רושמת רווח נקי של 60 דולר. זכות ההצבעה, בהיעדר שינוי במספר המניות, נותרת כשהייתה.

 

מתי ההשקעה תהיה משתלמת?

אם כן, ההשקעה משתלמת למשקיעה כאשר היא מאמינה ששווי השוק של החברה עשוי לגדול. מכאן נובע ההיבט של הסיכון בהשקעה: ייתכן שלאחר שנה שווי השוק של החברה דווקא ירד ל- 4,000 דולר, מה שיותיר את המשקיעה עם נייר ערך בשווי של 40 דולר, ו- 20 דולר שהלכו לאיבוד בדרך.

במקרים רבים, יומלץ למשקיעה להמשיך להחזיק במניות גם לאחר הירידה בשווי השוק, משום שעדיין ייתכן שבעתיד תירשם עלייה. תופעה זו נובעת מהתנודתיות בשוק ההון: ערך המניות עולה ויורד ברמה היומיומית, אך ניתן להצביע על פי רוב על מגמת עלייה ארוכת טווח. 

אין בכך הבטחה לשווי שוק גבוה יותר בסוף מאשר בהתחלה, אולם על מגמות אלה מתבססים המשקיעות והמשקיעים הוותיקים בשוק ההון.

 

מה ההגדרה של השקעה קטנה?

להשקעה קטנה אין הגדרה אחת ויחידה, אולם מקובל לזהות אותן עם סכומים של בין כמה עשרות אלפי שקלים עד כמה מאות אלפי שקלים.

בנוסף, אפיקי השקעות קטנות יכולים להיות רלוונטיים עבור עובדות ועובדים שמצליחים לחסוך מדי חודש כמה אלפי שקלים. חיסכון של כמה אלפי שקלים בחודש מצטבר בתוך שנים בודדות לסכומים של עשרות עד מאות אלפים, מה שהופך את ההשקעה לרלוונטית. ניתן להתחיל את ההשקעה עוד בטרם גיוס כל הסכום הראשוני, ובכך לא "לבזבז זמן" על חיסכון בעל תשואה שלילית בחשבון הבנק.

 

יחס לסיכון – יחסי אהבה ושנאה

על מנת להבין למה מצד אחד יש משקיעות ומשקיעים, ומצד שני לא כולם משקיעים את כספם בבורסה – יש להבין מהו יחס לסיכון.

יחס לסיכון הוא העדפה אישית של סוכן או סוכנת בכלכלה. בשוק ההון, כמו גם בשוק הביטוחים, ללקיחת סיכון יש מחיר – אך גם תמורה. ככל שהסיכון נמוך יותר, כך התשואה תהיה נמוכה יותר. למשל, השארת הכסף בעובר ושב היא כמעט לחלוטין לא מסוכנת (מסוכנת רק במצבי קיצון של הונאה או של משבר פיננסי חריף), ובהתאם התשואה שהיא מניבה היא אפסית ואף שלילית.

מצד שני, השקעת כל הכסף בחברת הייטק צעירה היא מסוכנת מאוד: ייתכן מאוד שכל הכסף יאבד, אך אם החברה תרשום הצלחה – הרי שהתשואה יכולה להגיע לעשרות ומאות אחוזים. אלה סוג הסיפורים שאנו נחשפים אליהם בעיתונים, ופחות מתוקשרים ההפסדים בהשקעות מסוג זה, שהם דווקא הנפוצים יותר.

ההשקעה האחראית עבור הקהל הרחב היא איפשהו באמצע: השקעה עם איזושהי רמת סיכון, שהרי ללא סיכון לא תהיה תשואה, ועם תשואה המשתנה בהתאם לאיכות ההשקעה ולרמת הסיכון הנבחרת.

 

משתנה הקסם – סבלנות

תשואות בהשקעות שונות נעות בין שברי אחוז עד כמה אחוזים בודדים. במקרים נדירים ביותר, התשואה תהיה גבוהה יותר. המשמעות היא שבכל שנה סכום הכסף גדל באחוזים בודדים. לשם דוגמא, השקעה של 10,000 שקלים באפיק השקעה עם 5% תשואה – תשואה שנחשבת גבוהה למדי – תניב בתוך שנה 500 שקלים של רווח בלבד.

אותה השקעה עם סבלנות רבה, יכולה להניב רווחים יותר משמעותיים. למשל, בתוך 30 שנה, אותה השקעה תניב רווח של 33,220 שקלים, כלומר סכום הכסף יותר משילש את עצמו.

ככלל, בהשקעה יש לקחת בחשבון שלושה פרמטרים: סכום הכסף ההתחלתי, התשואה הצפויה, והסבלנות שלנו, כלומר כמה זמן אנחנו מוכנים לתת לכסף לתפוח על פי התשואה.

מבחינה אמפירית, השקעה בבורסה לאורך זמן הוכחה במגוון מחקרים כמשתלמת באופן מוחלט וכן באופן יחסי לאפיקי השקעה סולידיים יותר, כמו השקעה בנדל"ן או באגרות חוב ממשלתיות.

 

מסלול השקעה כללי – מה זה אומר ומה פוטנציאל הרווח?

אחד מאפיקי ההשקעה היותר נפוצים בקרב משקיעות ומשקיעים מהשורה, כלומר כאלה שאינם "מקצוענים" בשוק ההון, הוא השקעה כללית, המפזרת את הסכום על פני מספר השקעות בו זמנית. הפיזור נועד להפחית את הסיכון, ממש כמו לא לשים את כל הביצים בסל אחד.

אם רוצים לעשות זאת באופן עצמאי, יש להשקיע את הסכום דרך הבורסה לניירות ערך. שם ניתן לרכוש מניות של מגוון חברות, וכן אגרות חוב ממשלתיות או קונצרניות (אגרות חוב של חברות שהן מנפיקות במקום לקחת הלוואה מבנקים). 

השקעה במניות לרוב מסוכנת יותר, אך כפי שאנו כבר יודעות ויודעים – התשואה גבוהה יותר מאשר אגרות חוב, ובהמשך יפורט מהן אגרות חוב ומדוע הן מסוכנות פחות.

אחת הדרכים לפזר את הסיכון אף יותר היא לרכוש מניות בהתאם למדד מסויים. למשל, לרכוש "תערובת" מניות של החברות הרשומות במדד S&P 500 או מדד תל אביב 35. הרעיון במדדים הוא שהם כוללים את החברות המובילות בבורסה האמריקאית או הישראלית, בהתאמה, ולפיכך ההימור הופך להימור מושכל וגם מבוסס אמפירית.

 

פתיחת תיק השקעות – עמלה בתמורה לשקט נפשי

לעתים קרובות, המחפשות והמחפשים אפיקים משתלמים של השקעות קטנות, לא מספיק בקיאים בנבכי הבורסה ושוק ההון. במצב כזה, התנודתיות של השוק עלולה להיות מפחידה מאוד ולהרתיע אותם מלהיכנס – אפילו לא לאפיקי השקעה סולידיים שכן יתאימו לאופי שלהם ולהעדפתם ביחס לסיכון.

עבורם ישנם בתי השקעות או יועצות ויועצים פרטיים, הנותנים שירות גם לבעלי סכום כסף קטן יחסית. אמנם בתי ההשקעות מתמקדים בהשקעות גדולות (מאות אלפי שקלים ומעלה), אך ניתן למצוא בתי השקעות גם לטובת השקעות קטנות.

בתי ההשקעות ישתמשו בידע ובניסיון, שהם המפתח לצמצום הסיכון ולהגדלת התשואה הפוטנציאלית, בתמורה לעמלה אותה הם יגבו על השירות. כך תוכלו לזכות בשקט נפשי, וכן לא תצטרכו להשקיע המון זמן בלמידת השוק, בבחירת ההשקעות ובמעקב רצוף ומורט עצבים אחרי התנודות התכופות.

כך שאם ברשותכם כמה עשרות אלפי שקלים פנויים, ואתם לא רוצים שהם יעלו אבק בעובר ושב – אל תתביישו ואל תהססו לפנות לבתי השקעות, להציג את המצב, ותופתעו לשמוע על תוכניות רלוונטיות עבורכם. 

לא הצלחתם בטלפון הראשון? המשיכו לבית ההשקעות הבא ברשימה. עם השנים, יותר ויותר בתי השקעות מבינים את הביקושים הגוברים בקרב הציבור הכללי להשקעות קטנות, ומתאימות את ההיצע שלהן.

 

אגרות חוב – קונצרניות מול ממשלתיות

אגרות חוב, או אג"ח, הן ניירות ערך פיננסיים, המהווה מעין כתבי התחייבות על תשלום החזר חוב בעתיד. ממשלות וחברות יכולות להנפיק אגרות חוב, ולמעשה ללוות בצורה זו כסף מהציבור: במקום לגשת לבנק ולבקש כסף בתמורה לריבית, הן ניגשות אלינו, הציבור, ומציעות לנו שנהיה בעלי חוב שלהם – והריבית תגיע אלינו בעתיד.

אגרות חוב ממשלתיות ברוב המקרים הן מכשיר פיננסי אמין ויציב, באמצעותו ניתן להרוויח תשואה יציבה לאורך זמן. זאת משום שממשלות נחשבות לגורם פיננסי יציב, והסיכוי שהן יגיעו למצב של חדלות פירעון (שאינן יכולות לשלם את החוב) הוא נמוך. עם היציבות בא המחיר של תשואה נמוכה יחסית.

אגרות חוב קונצרניות עובדות על אותו העיקרון, אך משרתות חברות, פרטיות וציבוריות כאחד. במצב זה הסיכוי לחדלות פירעון גבוה יותר מאשר של מדינות, ולכן רמת הסיכון עולה והתשואה עולה בהתאם. אך עדיין, מדובר באפיקי השקעה יציבים יחסית למניות, ולכן ביחס למניות עדיין מדובר בסיכון נמוך יותר ובתשואה נמוכה יותר.

ברבים ממסלולי ההשקעה הכללים, הכסף יתפזר בין מניות, אגרות חוב ממשלתיות ואגרות חוב קונצרניות, וכך יתגבש תמהיל עם רמת סיכון בהתאם להעדפות הלקוחות ועם תשואה ממוצעת מתאימה.

 

קרנות גמל והשתלמות

קרנות גמל והשתלמות הן חסכונות הדומים באופיים להשקעה דרך בית השקעות, אך הן נהנות ממספר הטבות בחוק. הסיבה להטבות היא שהממשלה מעוניינת לעודד אותנו, האזרחיות והאזרחים, לחסוך לפנסיה. עם העלייה בתוחלת החיים והירידה בשיעור הילודה, מתחיל להיווצר מצב ברחבי כל העולם המערבי וישראל בתוכו (אם כי בישראל המצב חמור פחות) של הפרה של "יחס התלות".

יחס התלות הוא היחס בין צעירות וצעירים בשוק העבודה ובין אלה שאינם בשוק העבודה – קטינים ואלה שיצאו לפנסיה. כאשר היחס מאוזן, כספי המסים של אלה שבשוק העבודה יכולים לממן את השירותים הנדרשים עבור השאר. אולם, מה שקורה כיום, הוא שמספר התלויים עולה, משתי הסיבות שצויינו: עלייה בתוחלת החיים וירידה בילודה.

אחת הדרכים להתמודד עם בעיה זו היא העלאת גיל הפרישה. אבל עד שזה יקרה, ובנוסף לצעד מדיניות זה – הממשלה מעודדת אותנו להפקיד כספים שישרתו אותנו בפנסיה. עבור שכירות ושכירים, הדבר נעשה מיד עם היכנסם לתפקיד. עבור עצמאים, ישנן הטבות מס מיוחדות, לגביהן שווה להתייעץ עם הקרנות עצמן.

לכן, בין אם אתם שכירים ובין אם עצמאיים, ויש ברשותכם סכום כסף שברשותכם להשקיע, בררו אל מול קרנות הגמל או ההשתלמות שלכם לגבי התנאים של הפקדת סכום כסף נוסף בקרן.

 

האם יש לחשוש מהתנודתיות בשוק ההון?

כאמור, שוק ההון הוא תנודתי מאוד, ברמה היומיומית. מדדים עולים ויורדים כל הזמן, ומושפעים ממגוון פרמטרים: היבטים של החברות עצמן, היבטים של השווקים בהן פועלת חברה זו או אחרת, וסוג הגורם המפורסם ביותר – אירועים בינלאומיים. החל מתקרית אלימה במפרץ הפרסי ועד ציוץ של טראמפ בנוגע לשינוי מדיניות – הבורסה מגיבה ומשתקשקת.

על פי מחקרים, השקעות בבורסה בממוצע הניבו תשואות יפות למשקיעים ולמשקיעות, ויותר מאשר אפיקי השקעה אחרים. אך מילה המפתח כאן היא "בממוצע" – ברמת הפרט, יש שהפסידו ויש שהרוויחו. וביניהם, יש כאלה שחוו הפסדים או רווחים צנועים, ויש כאלה שאיבדו הכל או הרוויחו הון לכל החיים.

משבר הקורונה העלה ספקות חדשים ישנים בנוגע ליציבות שוק ההון והיכולת שלו להתמודד עם משברים גלובליים חמורים. ואכן, במהלך המשבר הבורסות העולמיות צנחו לעתים בעשרות אחוזים.

החסידים של שוק ההון, מנגד, מבטיחים שהעלייה בוא תבוא – גם אם כרגע היא עדיין מתמהמהת. ולכן, בשורה התחתונה, היחס לסיכון שבתנודתיות של שוק ההון נותר עניין של העדפה אישית.

אם אתם אוהבות או אוהבי סיכון – תוכלו להשקיע בשוק ההון במגוון רחב יותר של אפשרויות. ואם אתם שונאות או שונאי סיכון, אל תמהרו לפסול את עולם ההשקעות הקטנות, ופשוט בררו לגבי אפיקי השקעה סולידיים יותר. הסיכון יפחת משמעותית, והתשואה תהיה נמוכה אך כמעט בטוחה.

 

השקעה בבורסה אל מול השקעה בנדל"ן

אם כן, המחקר הכלכלי מזהה תשואות גבוהות יותר בשוק ההון לעומת נדל"ן. בנוסף, הנדל"ן נחשב ועל פי רוב בצדק תחום של עשירות ועשירים בלבד, עקב חסם הכניסה של ההון הראשוני הגבוה הנדרש.

מצד שני, משבר הקורונה הדגיש את השבריריות של שוק ההון, המתבסס על נכסים פיננסיים, והעלה את האמון של הציבור בהשקעות בנכסים פיזיים על חשבון האמון בבורסה.

השקעה בנדל"ן, מבחינה אמפירית, היא אכן יציבה יותר, וגם נותנת תחושה של יציבות ושקט נפשי: הנכס הפיזי נמצא לו אי שם, ולא יכול "להיעלם" פתאום בעקבות מגיפה או ציוץ בטוויטר. המחיר של היציבות היחסי והשקט הנפשי הוא, כאמור, התשואה הנמוכה יותר בממוצע. 

כמו כן, אם מדובר למשל בהשקעה בנדל"ן שכוללת רכישת נכס ולאחר מכן השכרתו – בין אם רכישת משרד והשכרתו לחברה, השכרת מחסן, רכישת דירה ולאחריה השכרתה למשפחה או שותפים – הרי שיש להשקיע כספים בתחזוקת הדירה, בגין תקלות שנוצרות עקב בלאי טבעי. 

לגבי חסם הכניסה של ההון הראשוני – הרי שמדובר בחסם די גמיש, להפתעתם של רבים. כיום ישנם מגוון אפיקי השקעה בנדל"ן גם עבור השקעות קטנות, והדבר נעשה באמצעות קבוצות רכישה או קרנות נדל"ן. הרעיון הוא פיזור האחריות לגיוס ההון על מספר משקיעות ומשקיעים, וכל אחד ואחת יקבלו את השיעור בתשואה ההולם את שיעור ההשקעה שלהם.

כיום ישנן קרנות נדל"ן הפועלות גם בחו"ל, כך שניתן למצוא אפיקי השקעה מגוונים מאוד, בקרב שוקי נדל"ן יציבים יותר ובעלי הוכחות אמפיריות לתשואות חיוביות על פני זמן.

נכון לשנת 2020, כאשר הריביות שמעניקים הבנקים תמורת כסף ששוכב בחשבון העובר ושב –  אפסיות, אנו מפסידים כסף הלכה למעשה כאשר אנו לא עושים איתו דבר. ואכן, כלכלנים ברחבי העולם ממליצים להשקיע כספים שנצברים בחיסכון – בין אם מדובר בהשקעה בנדל"ן, ובין אם בהשקעה בשוק ההון.

בעבר, אחד היתרונות של שוק ההון בנושא זה, היה שניתן להיכנס כמשקיע גם בעזרת סכומים נמוכים של השקעה. כיום, ניתן להשקיע גם בשוק ההון וגם בענף הנדל"ן, באמצעות סכומים נמוכים. כך, אנשים שלא מעוניינים להשקיע כספים גדולים יכולים להיכנס לשוק ההון או לענף הנדל"ן, להשקיע בצורה חכמה, ולהפיק תשואות נכבדות בתמורה לכך.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא