חוזים עתידיים – מדריך לסוחר המתחיל

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

חוזים עתידיים יוצרים עניין רב בקרב משקיעים הפעילים בשוק ההון. מדובר בכלי פיננסי שאכן יש לו הרבה יתרונות – כמו מינוף אדיר, ועמלות חסכוניות, אך יש לו גם חסרונות כמובן והוא כולל סיכון כמו כל השקעה. רבים הם המשקיעים שבוחרים להשקיע בחוזים עתידיים על מנת לנצל את התנודתיות שיש בשוק וגם רבים מצליחים להגיע באמצעות זאת לרווחים עצומים. לפניכם מדריך לסוחר המתחיל בו תמצאו הכל על חוזים עתידיים – מה זה אומר בדיוק, מה היתרונות, אילו סוגים של חוזים עתידיים קיימים, מי השחקנים המרכזיים בתחום זה שבוחרים להשקיע בחוזים עתידיים, איפה המסחר מתבצע וכמובן – מהם הסיכונים שיש בדרך, ואיך מתכוננים נכון לפני השקעה כזו. 

 

אז מהו חוזה עתידי ?  

חוזה עתידי הוא מכשיר פיננסי הנסחר בבורסה. מדובר למעשה בהתחייבות הדדית בין שני צדדים: צד א' הוא קונה, המתחייב לרכוש סחורה או נכס מסוים במועד עתידי, בעוד שקובעים מראש מה הוא המחיר אשר ישולם לצד ב' – שהוא המוכר. התשלום יועבר במועד שהוסכם שבו יועבר הנכס. במובן מסוים מטרת החוזה העתידי היא לצמצם את הסיכון שיש במסחר בכך שהמחיר של העסקה העתידית נקבע מראש.

חשוב לציין שנכס בחוזה עתידי יכול להיות נכס ממשי מגוון – כמו זהב, כסף, נפט, ואף בקר ויכול להיות גם נייר ערך, מטבע, אג"ח או מדד מניות. בחו"ל ניתן לסחור בחוזים עתידיים 24 שעות ביממה, בקלות יחסית באמצעות פעולות של קנייה ומכירה שמבוצעות דרך חשבון השקעות באופן אלקטרוני.

 

מתי התחילו להשתמש בחוזים עתידיים

אולי חלקכם יופתעו לגלות, אבל חוזה עתידי הוא ממש לא מכשיר פיננסי חדש. למען האמת, העדות הכי עתיקה שיש לחוזים עתידיים נמצאת בכתבים של אריסטו. שם, מסופר על הפילוסוף היווני תלס, שהיה עני מאד, והוא פיתח שיטה שתחזה את הצלחת מסיק הזיתים בעונה הבאה. תלס פנה לבעלי בתי הבד המקומיים וסיכם איתם שיהיה לו שימוש בלעדי בתקופת המסיק בבתי הבד שלהם, תוך קביעת מחיר שנראה היה הוגן וכדאי לבעלי בתי הבד, שישולם בעתיד במועד בנקבע מראש. בסופו של דבר, תלס צדק ואכן היתה שנה עם יבול זיתים רב במיוחד, מה שגרם לכך שהוא התעשר מאד במהירות בזכות החוזה שחתם עליו מבעוד מועד והעניק לו בלעדיות.

 

מהם סוגי החוזים העתידיים העיקריים הקיימים ?

כאמור חוזה עתידי הוא מכשיר פיננסי מאד אטרקטיבי. בסופו של דבר כאשר מדברים על חוזים עתידיים מתכוונים כמעט תמיד לאחד משני הסוגים העיקריים הבאים:

 

  • חוזה פיוצ'ר (Future Contrast): זו צורת חוזה סטנדרטית, ללא תנאים מורכבים בחוזה העתידי. יש בו תנאים קבועים לגבי המחיר, סוג הנכס, משך החוזה. לאור העובדה שמדובר בחוזים פשוטים יחסית, חוזי Future נסחרים בבורסות השונות בין צדדים שלא מכירים זה את זה, באופן דומה למסחר שמתבצע בניירות ערך. נכסי הבסיס במקרה זה הם נכסים פיננסיים כמו מניות, אגרות חוב, סחורות ומטבעות חוץ. בסופו של כל יום מסחר, כל לקוח יוכל לראות האם עומדים לו רווחים או הפסדים בהתאם לפעילות שהיתה בשוק באותו יום. בנוסף, על שני הצדדים להפקיד בטחונות בתור ערבון לכך שיממשו את החוזה במועד העתידי שסוכם. צורת המסירה במועד בו נקבע מראש שיסתיים החוזה יכולה להיות פיזית או כספית.

 

  • חוזה פורוורד (Forward Contrast): זהו חוזה פחות קונבנציונלי, שנסחר בין צדדים שכן מכירים זה את זה ולא בבורסה. לדוגמא, בין בנק ללקוח שלו. זהו חוזה שמותאם באופן ספציפי לסוג הנכס המדובר ולתנאים המסוימים שלו כמו המחיר ומשך החוזה. חוזים אלו מתבצעים בחדרי העסקאות של הבנקים בדרך כלל, והפרטים של החוזה נקבעים בין שני הצדדים, הם אינם קבועים. נכס הבסיס הוא מטבע חוץ, ויש לתת מראש ביטחונות של כ – 10% מסכום העסקה. גם בחוזה פורוורד צורת המסירה יכולה להיות או פיזית או כספית.

 

מי השחקנים העיקריים שמשקיעים בחוזים עתידיים

ראשית כל, ישנם הספקולנטים. אלו משקיעים שהמטרה שלהם היא רק להפיק רווח באמצעות העסקאות בחוזים העתידיים, שייגרף בזכות זה שיצליחו לחזות מראש כיצד השוק יתנהג. אין להם עניין בנכס הספציפי הנסחר, אלא הם רק משתמשים בו לצורך עשיית רווחים בלבד. ספקולנטים יכולים להיות משקיעים פרטיים או משקיעים מוסדיים בשוק ההון. 

איך זה עובד ? נניח משקיע מסתכל על השוק וצופה שמחירו של נכס מסוים הולך לרדת – אז הוא ימכור חוזה עתידי על הנכס הזה. בדיוק אותו דבר נכון גם בכיוון ההפוך: אם הוא חושב שהמחיר של הנכס צפוי לעלות – הוא יקנה חוזה עתידי וכך יוכל להנות מהרווחים.

סוג שני של שחקנים בעסקאות אלו הם המגדרים או במילים אחרות מנטרלי הסיכונים. קבוצה זו מעוניינת למנוע פגיעה בהשקעות שלהם שתיגרם בגלל תנודתיות של השוק. כלומר, יש להם השקעות בשוק ההון והם רוצים שערכם ישמר ואף יעלה, ולכן אם הם צופים עלייה בערך של נכס מסוים – הם יקנו חוזה עתידי עליו. באופן כזה, אם אכן תהיה עליה במחיר הנכס, יש את הגיבוי של החוזה העתידי וכך העלייה במחיר לא תפגע בהם – אלא להפך, הם יהנו מרווחים. 

ארביטרז'רס הם הסוג השלישי של המשקיעים בחוזים עתידיים – והם שחקנים בשוק הפיננסי אשר מטרתם היא להרוויח ללא לקיחת סיכונים וללא השקעה, אלא באמצעות אסטרטגיה. כלומר – על מנת לנצל את פערי המחירים בנכסים בשווקים השונים, הם משקיעים בחוזים עתידיים וכך מפיקים רווח. 

 

מהו השימוש הנפוץ ביותר בחוזים עתידיים כיום ?

למעשה רוב המסחר של חוזים עתידיים נעשה בתור כלי שמטרתו היא השגת רווחים גבוהים ככל הניתן. רוב הסוחרים בשוק הזה לא באמת מתכוונים לממש את החוזה במועד שנקבע ולקנות את הסחורה כפי שנקבע, אלא למכור אותו וכך להכניס לכיסם כמה שיותר כסף. 

 

איפה עושים עסקאות בחוזים עתידיים ?

למעשה, עשרות בורסות בכל רחבי העולם עוסקות במסחר של חוזים עתידיים. עם הבולטות שבהן ניתן לראות את CME בשיקגו, LIFFE  בלונדון,  TOCOM ביפן ועוד רבות נוספות. המסחר מתבצע בצורה אלקטרונית כמובן ומרכז כמות עצומה של מוצרים המוצעים למכירה באופן כזה – סחורות, מניות, אג"ח, מטבעות ועוד. גם בישראל יש מסחר בחוזים עתידיים כחלק מהבורסה לניירות ערך בתל אביב, בשוק המעו"ף. עם זאת יש לציין שהמסחר בישראל קטן יחסית לבורסות אחרות בעולם. 

 

מה היתרונות בחוזים עתידיים ?

  • מינוף: מילת הקסם למשקיעים. זהו מאפיין ייחודי לתחום החוזים העתידיים. המשמעות היא שאפשר להשקיע סכום קטן ביחס לגודל העסקה שמבוצעת. זה אפשרי בגלל שבתחילת העסקה המשקיע מתבקש לתת רק את הביטחונות ולא את כל הסכום שהוסכם. כך, עד המועד בו מממשים את החוזה, ניתן להפיק הרבה רווח ביחס למעט הזמן שעובר. 
  • אמינות: מסחר בחוזים עתידיים נחשב לתחום אמין בסך הכל בגלל שהעסקאות נעשות בתיווך של הבורסה ולא של שני צדדים אחד מול השני. 
  • מחיר החוזה העתידי: המחיר שנקבע משקף את אותן עסקאות אחרונות שנעשו בנכס המדובר, כלומר המחיר לא מושפע משינויים בשוק, ולא נשלט על ידי 'עושי שוק' שמשפיעים עליו כמו מתווכים בשוק ההון. 
  • עמלות יחסית משתלמות: אין צורך במתווכים כאשר חוזים עתידיים נסחרים בבורסות. באופן כזה, כאשר ההשקעה היא בחוזים שלא סובלים מחוסר נזילות, הפער שיש בין השער בעת הקנייה לבין השער בזמן המכירה – נקבע בתור הפער המינימלי. כך, חוזים עתידיים נחשבים לחסכוניים ביותר בכל מה שנוגע לעמלות. 

 

ומה הסיכונים ?

אז כמובן, כמו בכל השקעה – גם השקעה בחוזים עתידיים טומנת בחובה סיכון לא מבוטל, דווקא בגלל עקרון המינוף. המשמעות של זה היא שבמידה והמשקיע טעה בחיזוי שלו, הוא עלול להפסיד גם את ההשקעה שלו, וגם את הסכום שמתבטא בפער המחירים שנוצר. אי לכך, רצוי לחשוב פעמיים לפני שנכנסים לשוק הזה. 

 

האם יש דרכים באמצעותן ניתן למזער את הסיכונים?

כן. יש כמה מכשירים פיננסיים, כלי מסחר, וכן אמצעים טכנולוגיים, שמטרתם היא להעריך את התנהגות השוק בעתיד, כמו בתי השקעות אך לא רק. חלק מהאמצעים הללו הם מתקדמים ביותר ויכולים לתת צפי כמעט מדויק לערך העתידי של החוזים וכך מסייעים למשקיעים לקבל החלטות. 

 

לסיכום

אם כך, ראינו כי חוזה עתידי הוא מכשיר פיננסי בעל פוטנציאל לעשיית רווחים נאים ביותר. הניצול של התנודתיות בשוק יכול להוות יתרון למשקיעים מתוחכמים שידעו מתי נכון לקנות או למכור חוזים עתידיים ולהרוויח מהפערים שנוצרים. כאמור, ישנם משקיעים פרטיים בתחום זה, שכל מטרתם היא עשיית רווח מהשינויים שיש לנכסים מסוימים. ויש גם את המשקיעים המגדרים – שנכנסים לתחום על מנת למזער את הסיכונים הנוגעים להשקעות הקיימות להם בשוק. 

אם אתם מעוניינים להכנס לתחום ההשקעות בחוזים עתידיים – למדו טוב את השוק לפני כן. כאמור, מדובר בהשקעה שיכולה להראות אטרקטיבית ביותר, אך היא כוללת גם סיכונים שכן היא מתבססת על חיזוי של כיצד השוק יתנהג בעתיד ואף פעם אין ודאות מלאה לגבי השאלה מה יקרה בעתיד. חיזוי זה דורש מיומנות וניסיון רבים מאד, ולכן לפני כניסה לתחום חשוב לעסוק הרבה במעקב אחרי השוק ולעשות שימוש בכלים הטכנולוגיים שנועדו לסייע לצפות את השינויים ולהעריך נכון את הסיכויים להרוויח. 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא