מדד S&P 500 – הסבר בסיסי

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

לרבים מאיתנו השקעה בשוק ההון נשמעת כדבר שאינו בהישג יד. הבנה מועטה, גרפים ונגישות לא גבוהה לצרכנים יכולה ליצור חסם פסיכולוגי מהשקעה כלכלית בבורסה. למרות זאת, ישנם כלים פשוטים, שהשקעה בהם יכולה להתגלות כמניבה במיוחד, ולעיתים כלכלית יותר מדירה נוספת ובטוחה יותר מהשקעה בחברה מבטיחה. יש לכם כסף להשקעה? כדאי שתקראו על S&P 500.

 

מה זה S&P 500?

S&P 500 הינו מדד מניות, הכולל את 500 החברות החזקות ביותר בעיקר בשוק האמריקאי, זאת לצד חברות נוספות שמקום מושבן אינו באמריקה, בשל חיוב מרכיב המדד. על פי רוב, משתמשים העוסקים בשוק ההון במדד זה כאמת מידה של השוק הכולל, ומשווים אליו השקעות שונות לשם בדיקת כדאיות. 

בחירת החברות נעשית על ידי ועדה, המגבשת רשימה אחת לרבעון (בחודשים מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר). ישנם שמונה קריטריונים אותן בוחנות הוועדות לשם בחירת החברות ובהם שווי שוק, נזילות, מיקום מושב החברה ועוד. כמו כן, על החברות לעמוד בשלושה קריטריונים שונים, שאחד מהם הוא היות החברה בעלת שווי שוק העולה על 8.2 מיליארד שקלים. בנוסף, על הוועדה לדאוג שהחברות במדד ייצגו את כלל ענפי הסחר המצויים בארצות הברית.    

"כוחן" של כל אחת מהמניות מתבסס על שווי השוק שלהן. שווי השוק הוא הערך הכולל של כל המניות אותן הנפיקה החברה. כלומר, אם לחברה 1,000 מניות בשווי 5 שקלים, ועוד 10,000 מניות בשווי שקל אחד, שווי השוק של החברה יעמוד על 15,000 שקלים (1,000X10,000+5X1). יש לציין כי בחינת שווי השוק המדוברת מתבססת על מניות הפנויות לרכישה ציבורית בלבד, ואינה מתייחסת למניות המצויות בידיי הממשלה. לאחר בחינת שווי השוק של כל אחת מהחברות, מקבלת כל אחת את "כוחה" במדד על סמך שווי השוק שלה ביחס לחברות האחרות במדד. כלומר, חברה ששווה 100 מיליון שקלים, תקבל כוח הגדול פי 10, מבחינת השפעה על המדד, מאשר חברה ששווה 10 מיליון שקלים. 

 

השקעה לטווח ארוך – "הצמדות למדד" 

אתם בטח שואלים את עצמכם, למה ההקדמה הארוכה. למה חשוב לדעת מהו הרכב החברות המצויות במדד ועל בסיס מה הן נבחרות. היות והמדד מייצג את החברות החזקות במשק האמריקאי, המהווה את אחד השווקים החזקים בעולם, הוא מהווה אינדיקציה לכדאיות כלכלית להשקעה. לשם הבנת עוצמתו הכלכלית של המדד, רק צריך לציין את העובדה שנכון למרץ 2020, ארבעת החברות הגדולות והמשפיעות ביותר על המדד הן חברות שכולנו מכירים, והן מייקרוסופט, אפל, אמזון ופייסבוק. 

בשל היות המדד מייצג ישיר של השווקים והכלכלה האמריקאית בפרט והעולמית בכלל, ניתן לראות מספר מקרים ספציפיים המעידים על תנודתיותו של המדד. מחד, משברים דוגמת יום שני השחור (1987) והמשבר הכלכלי העולמי (2008) היו מקרים בהם השוק ביצע "נפילה חופשית", תוך איבוד אחוזים משווי המדד. מנגד, הצמיחה הכלכלית והאינטרנטית בין השנים 1995 – 2000 הביאה לעליה של עשרות אחוזים בכל שנה, מה שהביא לרווחים רבים. 

אולם, למרות התנודתיות המוגברת של המדד בכל שנה, מחקרים רבים מראים כי יש ערך מוסף בשיטת "הצמדות למדד". אותם מחקרים, אשר בחנו את תפוקת המדד לאורך זמן, גילו כי בממוצע, מאז פתיחתו בשנת 1957 ועד להיום, התשואה השנתית על השקעה במדד עומדת על 7%. מדובר על השקעה יחסית בטוחה, אשר מניבה יותר ממרבית השקעות הנדל"ן (4.5% בממוצע) ומהריביות הנמוכות הניתנות בבנק. לא סתם טען וורן באפט שהשקעה במדד היא ההשקעה הבטוחה ביותר. 

 

(בתמונה: עליית מדד S&P 500 לאורך השנים, השקעה לטווח ארוך) 

 

מדד השקעות - עליות וירידות

 

אחרי המבול – איך S&P 500 מגיב למשברים בשוק? 

כאמור לעיל, מדדי הבורסה השונים, ובהם מדד S&P 500, מושפעים רבות מהמצב הכלכלי הקיים. בשל כך, אלו חשופים לתנודתיות יתרה על סמך פעולות שונות, בין אם כלכליות, חברתיות, פוליטיות ועוד. בשל כך, עלינו לבחון כיצד התמודד מדד S&P 500 עם משברים בעבר. 

בשנת 2008 חלה עליה בשיעורי לווי הכספים, שלא יכלו לפרוע את תשלומי המשכנתא. הדבר הוביל לכשל שוק של תאגידים מלווים, ולפשיטת רגל של רבים מהם. אט אט, בשל אי יכולת הפירעון הכלכלית, החלו לקרוס גופים פיננסיים חזקים ברחבי ארה"ב, ובהם קרנות גידור ומדדים שונים, ובהם S&P 500. באותה שנה, נרשמה ירידה בשיעור של 38.49% משווי המדד. 

אולם, לאור פעולות שונות שבוצעו על ידי המדינות השונות, לרבות הזרמת כספים לבנקים ורכישת חלקים מהם, הצליח המדד להתייצב לאחר שנה, והציג גידול בערכו בשנה העוקבת בשווי של 23.45%, ולתקן את כלל ההפסד שנבע מהנפילה עד לשנת 2011. מכך ניתן ללמוד כי אומנם המדדים חשופים לפגיעות קשות, אך הפגיעות הללו ברות תיקון לאורך זמן. 

 

(בתמונה: תשואה שנתית מהשקעה במדד S&P 500. ירידה לצורך עלייה)

 

תשואה שנתית במדד 500

 

אז האם כדאי להשקיע?

כפי שנאמר, השקעה על מדד מהווה השקעה בטוחה. אולם, ההשקעה מניבה רווחים לאורך זמן. כפי שלא מצפים מדירה שנקנתה להשקעה להביא רווחים עצומים בתוך חודשים ספורים, כך לעניין ההשקעה במדד. לפיכך, השקעה במדד תהא מותאמת לבעלי הון עצמי המאפשר השקעה ארוכת טווח, לאורך שנים ארוכות. 

כמו כן, יש לשים לב לכניסה בנקודת זמן מיטבית. כפי שנראה בגרף התשואות לעיל, במהלך שנת 2008 הגיע מחיר מניית מדד S&P 500 לנקודת שפל. אנשים שרכשו את המדד בתקופה זו הגיעו לתשואות גבוהות יותר מאלו של מקביליהם שספגו את ירידת המחירים או שנכנסו לאחר התייצבות המדד. 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא