תורת המשחקים – סיוע בקבלת החלטות השקעה

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

תורת המשחקים צוברת פופולריות רבה בשנים האחרונות, וניתן למצוא אותה כמעט בכל תחום בחיינו. היא עוזרת לנושאי משרות בכירים ברחבי העולם לקבל החלטות אופטימליות, על סמך תחזיות שצופות את ההתנהגות של שאר השחקנים הרלוונטיים. בשוק ההון תורת המשחקים יכולה מאד לסייע כדי לחזות איך יפעלו המשקיעים האחרים, אך חשוב לא פחות לזכור כי משקיעים הם בסך הכל בני אדם, ולא נוסחאות מתמטיות – מה שאומר שהם מושפעים גם מהטיות פסיכולוגיות שחשוב לקחת בחשבון.

 

מה היא בעצם תורת המשחקים?

תורת המשחקים היא ענף במתמטיקה, כלכלה ופסיכולוגיה, אשר מנתחת מצבים של עימות או של שיתוף פעולה בין שחקנים שונים שצריכים לקבל החלטות ולהם רצונות שונים. ההנחה הבסיסית בתורת המשחקים היא שכל שחקן רוצה לנצח ולמנסה להגיע למקסימום רווח בכל משחק. 

עם הזמן, תורת המשחקים הפכה להרבה יותר מתיאוריות ונוסחאות ששמורות רק לאקדמאיים מתחומי המתמטיקה והכלכלה. כיום תורת המשחקים היא כלי עם ערך עצום וחשיבות רבה לכמעט כל תחום בחיים שבו מתקיימות מערכות יחסים בין אנשים. ניתן למצוא היום נגידים של בנקים מרכזיים, בעלי תפקידים בחברות גדולות, מפקדים בצבא, ראשי ממשלות ועוד רבים אחרים – משתמשים בתורת המשחקים על מנת לנסות לחזות איזו החלטה תהיה האופטימלית ביותר. תורת המשחקים עוזרת להבין האם החלטות ישפיעו על הציבור, או על דברים נוספים ובאיזה אופן.

 

מה הקשר בין תורת המשחקים להחלטות השקעה?

העקרון הבסיסי בתורת המשחקים, הוא שתמיד כאשר ישנם מספר אנשים יחד, ניתן לחזות את ההתנהגויות שלהם ככל שהם מנסים לבצע מהלכים שיובילו אותם לרווח אישי או ניצחון. 

איך זה קשור להשקעות? כל מה שצריך לעשות הוא להסתכל על שוק ההון כמו על משחק, בו המשקיעים הם השחקנים. המנצחים במשחק הם אלו שיצליחו להרוויח בסופו של דבר, והמפסידים הם אלו שיספגו הפסדים. כמובן שזו חלוקה כללית רק לשם הבנת הרעיון – שכן במציאות גם בין המרוויחים יש כאלו שיצליחו יותר מאחרים הודות להחלטות טובות יותר שהם יקבלו. 

אסטרטגיית המסחר של כל משקיע היא מערכת קבלת ההחלטות שלו. כאשר מדובר בהשקעות בשוק ההון, זהו לא משחק פשוט. מדוע? מכיוון שבשוק ההון יש משקיעים רבים ושונים, גישות שונות, ולעיתים גם גישות הפוכות לקבלת החלטות. מה שגורם להבדלים בקבלת ההחלטות זה למשל דרכי ההשקעה המגוונות שיש בשוק, ניתוחים כלכליים שונים, ניתוחים טכניים שונים, מקורות שונים לחדשות וכן הלאה. לאור זאת ההשקעה בבורסה היא למעשה משחק מאתגר שמחייב את השחקנים לפתח מגוון של אסטרטגיות על מנת להצליח בו לאורך זמן – כלומר על מנת להרוויח.

 

מה היא אסטרטגיה מנצחת?

על פי תורת המשחקים, האסטרטגיה האופטימלית צריכה להיות כזו שמצליחה לצפות בצורה נכונה את המהלכים הבאים של שאר השחקנים שמשתתפים במשחק, כך שיהיה לשחקן יתרון כאשר הוא מתכנן את צעדי הפעולה שלו. 

הבעיה המרכזית במציאת אסטרטגיה מנצחת בשוק ההון, היא שהמשקיעים לא תמיד מקיימים את ההנחה הבסיסית של תורת המשחקים. במילים אחרות – המשקיעים לא תמיד עושים הכל כדי למקסם רווחים. בתורת המשחקים יש הנחה שהשחקנים הם רציונליים ויעשו כל מה שצריך כדי להגיע לרווח הכי גדול שהם יכולים. אבל המציאות מלמדת בהקשר של שוק ההון שיש מניעים נוספים למשקיעים – רגשות, ציפיות, פחד, והטיות נוספות. כל אלו הופכים את המשחק של שוק ההון להיות מורכב אפילו עוד יותר. 

בואו ניקח דוגמא ממשחק שש בש – ניתן לערוך חישובים סטטיסטיים על מנת להוכיח איזה מהלך יוביל לניצחון בסיכוי יותר גבוה. כמובן שאלו חישובים כלליים שיכולים להעריך את הממוצע בלבד ולא מבטיחים את התוצאה הזו. נניח שיש שחקן אשר מתלבט האם להוריד כלי של היריב – הוא יודע שיש סיכוי מסוים שהיריב יוריד כלי שלו בסיבוב הבא. אם הוא משחק בטורניר, סביר שיקבל את ההחלטה על בסיס החישוב הסטטיסטי – תורת המשחקים תנבא בצורה מוצלחת את כל התוצאות האפשריות, וכך השחקן יכול להעריך מה הסיכוי לתוצאה טובה ולתוצאה פחות טובה. אך אם השחקן משחק במשחק בודד, החשיבות של הסיכוי הסטטיסטי כבר פחותה. יותר משמעותי לדעת עוד אלמנטים שמשפיעים עליו – עד כמה חשוב לשחקן לנצח בנוק אאוט, האם הוא מוכן להמר בשביל סיכוי נמוך לניצחון בדאבל, וכן הלאה. 

 

איך זה עובד בהשקעות בשוק ההון?

כאשר מנסים לחזות את המהלכים של שאר המשקיעים בנוגע להשקעות, השאלה היא מעבר לחישוב של הממוצע. משקיע בודד שנמצא בנקודת החלטה מסוימת מקבל החלטות לא רק על סמך חישובים אלא על סמך שיקולים נוספים כמו – הפחד לטעות, הרצון להוכיח את צדקתו, האם הוא יותר חושש להפסיד מאשר כמה שהוא רוצה להרוויח, עד כמה השפעה של לחץ חברתי משחקת תפקיד ועוד.  

 

אז מה חשוב לדעת על המשקיעים כדי להצליח להשקיע טוב יותר?

אם כך, ראינו כי חישובים סטטיסטיים עוזרים, אך לא מספיקים כדי לחזות את ההתנהגות של המשקיעים בשוק ההון, ולכן צריך לדעת שיש גם אפקטים פסיכולוגיים שצריך לקחת בחשבון כשמקבלים החלטות השקעה. יש כמה אפקטים פסיכולוגיים ידועים ככאלו אשר משפיעים מאד על התנהגות של משקיעים. נציין כאן כמה מהם:

 

אפקט הטיית הכתם העיוור: זהו אפקט פסיכולוגי שמדבר על כך שאנשים רבים נוטים לראות את עצמם ככאלו המסוגלים לזהות הטיות בצורה טובה יותר מאחרים, והם מאמינים כי הם פחות מושפעים מהטיות – אך הדבר לא נכון. קחו לדוגמא משקיע שרכש קרן נאמנות על מנת להשקיע לטווח ארוך של כ – 15 שנים. הוא מודע לזה שלקרן יהיו עליות וירידות לאורך השנים, ויודע שלמרות זאת יש סיכוי גבוה מאד שבתום 15 שנות השקעה הוא ירוויח תשואה נאה. בחלוף כמה חודשים מתחילות ירידות חדות והקרן צונחת. למרות שהמשקיע העריך מראש שיהיו גם ירידות חדות, הוא נבהל וחושש על הכסף שלו ובעקבות הלחץ הרב והחששות, הוא מחליט לוותר על הקרן – ומפסיד כסף במקום להנות מהיתרונות הגלומים בהשקעה ארוכת טווח. למרות שזו בעיה מוכרת, המשקיע לא יחשוב שזו היתה הטיה פסיכולוגית. 

 

לחץ חברתיאפקט העדר

נתאר לכם את אחד הניסויים המוכרים בפסיכולוגיה, הבוחן עד כמה אדם מושפע מאחרים כאשר הוא מקבל החלטות. בניסוי שנערך ב – 1951, ביקשו מנבדקים לומר איזה מבין 3 קווים שהוצגו בפניהם זהה לקו רביעי שהוצג. כל נבדק היה נשאל תמיד לאחר 7 שחקנים אחרים שענו בנוכחותו תשובה זהה, אך לא נכונה. שאר המשתתפים שיתפו פעולה עם עורכי הניסוי וענו בכוונה את התשובה השגויה. בדיקת התשובות גילתה כי מעל מחצית מהנבדקים ענו את התשובה השגויה שענו שאר המשתתפים, למרות שבכלל לא היה מדובר בשאלה קשה, וכל בדיקה חובבנית היתה מבהירה מהו הקו הנכון. 

 

הניסוי הזה מתאר את "אפקט העדר". אפקט שמתאר נטייה לעשות דברים ואף להאמין בהם, רק בגלל שאנשים אחרים עושים זאת או מאמינים כך. כאשר מדובר בהשקעות, יכול להיות שגרעין קטן של משקיעים ימכרו מניה מסוימת והדבר יוביל למכירה המונית של המניה. אם נניח המוכר הראשון היה משקיע מוסדי ומוכר, משקיעים קטנים יכולים לחשוב בעקבות זאת שכנראה אם האחרים מוכרים – זה הזמן הנכון למכור. מהר מאד העניין תופס תאוצה ומוביל למכירה המונית של המניה, לעיתים אף בלי קשר לערך הריאלי שלה. מצב כזה עלול להוביל לירידות שערים וליצירת בועה.

 

שנאת הפסד

מחקרים רבים בתורת המשחקים בודקים עד כמה אנשים הם שונאי סיכון, והתוצאות מראות פעמים רבות כי אפקט שנאת הסיכון גורם לאנשים לקבל החלטות שיובילו לרווח בטוח בסיכוי גבוה, מאשר לרווח גבוה בסיכוי קטן. זאת בגלל שחוששים מהפסד. בשוק ההון, אפקט שנאת הסיכון מהווה הסבר מצוין לכך שלאנשים קשה לצאת בזמן מהשקעה מפסידה, וכן זה מסביר גם מדוע אנשים נוטים למהר לממש רווחים מהשקעה מרוויחה שטרם הגיעה לשיא שלה. אנשים חוששים שאם יחכו עוד, הם יפסידו, או יפספסו את ההזדמנות להרוויח.

 

הטיות תפיסה

הטיות רבות מלמדות מסר אחד – כאשר אנשים מאמינים במשהו, הם בדרך כלל ימצאו סיבות שיתמכו באמונה הזו. קיימים כמה סוגים של הטיות – הטיות בחירה, הטיות אישור והטיות אמונה. מה שמשותף לכל ההטיות זה שמחקרים מוכיחים כי אנשים נותנים הסבר לכל דבר שקורה להם בצורה משכנעת (לפחות את עצמם), במיוחד בתחומים בהם קשה לצפות את מה שיקרה.

 

סיכום

כפי שראינו, תורת המשחקים מנסה למצוא את האסטרטגיות הטובות ביותר לכל סיטואציה מרובת משתתפים. המשחק בשוק ההון – איננו פשוט היות והוא מערב שחקנים רבים, חלקם מתוחכמים ומבינים מאד בתחום ההשקעות. בנוסף לכך, ראינו כי ישנה בעיה עם הנחת המוצא של תורת המשחקים בהקשר של שוק ההון – המשקיעים לא תמיד רציונליים, כלומר לא תמיד עושים הכל כדי למקסם את הרווחים שלהם.

העובדה הזו מתבססת על כך שלאנשים יש עוד מניעים מלבד הרצון להרוויח. אנשים פועלים גם לאור תחושות, רצונות, לחץ חברתי והטיות מובנות. מי שרוצה להצליח להשקיע בשוק ההון על בסיס תורת המשחקים – צריך לנסות לחזות בצורה הטובה ביותר כיצד יפעלו שאר המשקיעים – אך לקחת בחשבון מלבד הסיכויים הסטטיסטיים, גם את ההטיות הפסיכולוגיות שגורמות לחלק מההחלטות של המשקיעים. הבנה של כלל הנסיבות תעזור לקבל את ההחלטות האופטימליות ביותר בשוק ההון ולהגדיל את ההשקעות. 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא